Вторник, 27 Сеп 2022
            
Спорт

Асът на пистата Орлин Янакиев се включва в проект за 100 години мотоциклетизъм в България

  13.01.2020 12:15
Асът на пистата Орлин Янакиев се включва в проект за 100 години мотоциклетизъм в България

Един от големите български мотоциклетни състезатели Орлин Янакиев се включва със своите спомени и архиви в проекта за отбелязване на 100-годишнината от създаването на Българската федерация по мотоциклетизъм. Юбилеят ще се чества през 2024 г., като дотогава една група ентусиасти се е амбицирала да издаде няколко книги и да направи филм за атрактивния спорт.

Искаме да съхраним за поколенията историята на нашия спорт, да покажем на днешните състезатели тези, кои са поставили основата и най-вече да дадем пример на младите как трябва да се трудят и да успеят, обяснява двигателят на проекта – един от големите български шампиони Сергей Сергеев – Сижи. Макар и в инвалидна количка след инцидент, той активно работи по проекта, като се среща със състезатели от миналото, записва техните спомени и събира фотоархивите, които му предоставят. В групата са още Албена Трифонова, която казва, че при нея любовта към писането и старите истории се съчетават с респекта към мотоциклетния спорт, както и Иво Цветанов и Пантелей Найдев от Българската федерация по мотоциклетизъм. Ентусиастите са създали и група във Фейсбук, чиято цел е да обедини всички, които могат да помогнат за попълване историята на спорта.

В първите дни на януари Сергей Сергеев и Албена Трифонова се срещнаха с мотоциклетния ас на Горна Оряховица Орлин Янакиев. Шампионът на спидуей разказа как всъщност е започнал с мотокрос, върна се към първите си победи, когато още дори е нямал книжка, защото не е бил пълнолетен. За да се стигне до победите по пистите в България, а и в чужбина, но и за пропуснатите възможности.

От доста години бившият състезател живее и работи в Гърция. Вече е пенсионер в България, но размерът на пенсията не му позволява да живее без допълнителни доходи, така че все отлага окончателното завръщане в родината. В момента обаче си е у дома, за да си направи медицински изследвания. „Моторчето има нужда от настройка”, смее се Орлин, сочейки сърцето си. Това завръщане пък използват Сижи и Албена, за да попълнят своята информация и да запишат спомените на един от най-успешните български състезатели.

Първоначалната идея да направим само една книга вероятно ще се промени. Сега вече мислим, че ще са няколко. Ще има една основна с хронологично представена история на спорта от 1924 г. насам и отделно ще съберем истории, спомени, развитие на различните дисциплини. Записваме разговорите си с ветераните и от тях ще се направи документален филм, който ще представи най-интересното от нашите разговори, обяснява идеята Албена Трифонова.

За начало на организирания мотоциклетен спорт се приема 1924 г., когато е проведено първото състезание между София и Горубляне, а веднага след това е създаден Български мотоциклетен клуб. Почетен председател на този клуб е бил братът на цар Борис - принц Кирил, който бил много запален по моторите. След 1944 г. спортът е бил взет на въоръжение от властта като мощно средство за пропаганда. През годините го местят под различни шапки, които командват военно-приложните спортове, където е причислен мотоциклетизмът. От 1991 г. Федерацията е самостоятелно юридическо лице и след няколко години ще отпразнува своя 100-годишен юбилей.


Ключови думи
орлин янакиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати