Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

Спортна легенда гостува в Община Горна Оряховица

  14.01.2020 13:42
Спортна легенда гостува в Община Горна Оряховица

Истинска легенда гостува днес в Община Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов посрещнаха мотоциклетния ас Орлин Янакиев – любимец на няколко поколения българи, оставил трайна следа в историята на този спорт. На срещата присъства и зам.-кметът Николай Георгиев.
В спомените си за годините в активния спорт се върна Орлин Янакиев. Разказа как и до днес се ядосва, като се сети за вестникарски публикации от онези години, които го представят като търновец. Аз съм си от Горна Оряховица, продължава да казва легендата.
За дядовците си Тодор, който произвеждал печки за отопление и имал доскоро работеща машина за плетене на тел, и Никола, чийто род е от Драганово, че баща му имал първия мотоциклет в Горна Оряховица, какво е да тренираш, да отглеждаш пилета и да въртиш заведение  едновременно и защо все пак оцелял етаж от къщата му, която била по-висока от музей на партизанското дело,  сподели Орлин Янакиев. Не скри и че жена му отмятала с чертички дните, в които той си е в България – не повече от половината в годината.
В онези години наричах Орлин Янакиев бате Орльо. Помня вълнението, с което ходехде до Търговище например, за да го гледаме. По онова време да имаш картичка с автограф на Орлин Янакиев е все едно днес да имаш картичка с автограф на Христо Стоичков. Орлин даваше премии на футболисти от „Локомотив“ в първия период на отбора в А група, беше осигурил безплатно кафе за година, което получи един от тараните на „Локо“... Но най-ярък е споменът ми за  елегантния стил, с който бате Орльо караше на пистата и че се държеше като истинска звезда не само на състезания, но и в живота, каза Димитър Николов.
Такива трябва да са примерите ни днес. Хора, които правят всичко със сърцето си, коментира и кметът инж. Добромир Добрев.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Орлин Янакиев Димитър Николов инж. Добромир Добрев мотоциклетизъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати