Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Други

Асът на пистата Орлин Янакиев оцелява с помощта на приятели

  25.11.2020 13:04
Асът на пистата Орлин Янакиев оцелява с помощта на приятели

След 20 години изгнание в Гърция една от гордостите на Горна Оряховица отново си е у дома. Любимецът на поколения горнооряховчани – мотоциклетният ас Орлин Янакиев, се прибра в родния си град, за да се бори с нови трудности. Заедно с жена си, която е болна и още не е пенсионер, живеят с неговата пенсия от 196 лева, парите, които праща дъщеря им, която живее в Атина, и с помощта на приятели.
Да са живи и здрави приятелите, защото без тях не бих оцелял, признава Орлин. Само преди дни председателят на ОбС Димитър Николов, със съдействието на зам. кмета на Общината Стефчо Алипиев, осигури над 4 кубика дърва за семейство Янакиеви. Въобще не мога да си позволя в момента да си купя толкова дърва, поне за няколко месеца няма да се тревожа, дано зимата да не е дълга. Благодаря на тези момчета, знам, че го правят като приятели, казва Орлин.
Големият шампион на спидуей не крие, че се намира в един от най-трудните моменти в живота си. Може би по-лошо е било преди четвърт век, когато е бил принуден буквално да избяга от България. Само че тогава е бил все още млад, вярвал е, че ще се справи в чужбина и ще се върне отново у дома.
Орлин беше голям състезател, а и първият успешен бизнесмен в Горна Оряховица. Провали се заради бизнес проект с роднина. Въобще не иска да си спомня за собствената си глупост, с която се е предоверил на човек, смятан за близък. В крайна сметка се оказва без нищо, но с камара дългове и подгонен от банки и лихвари. Приятели от Гърция му помогнали да се измъкне от кашата. Заживял в Солун, където работил в сервиз за мотори – първият занаят, който усвоил в детството си още. Баща му имал работилница навремето – точно срещу Халите. Докато пробвал ремонтираните мотори, малкият се запалил и показал таланта си. За победните му години на пистата се знае много. За „Миргород” – едно от първите кафенето още по времето на соца, си спомнят всички горнооряховчани, преминали 40-те години. Дори за младите, запалени по скоростта, името Янакиев не е неизвестно.
Преди три-четири години си дойде и разказа как чака да дойде времето да се върне в България. Тъкмо беше разплатил всички дългове и къщата му си беше отново негова. Трябваше обаче да подсигури старините си, защото беше ясно, че българската му пенсия ще е минимална.
Само че съдбата, която го глезела в първата част на живота му, отново не била с него. Още от младите си години Орлин се оплаква от учестено сърцебиене, което навремето отдавали на спортния му начин на живот. С годините обаче проблемът се задълбочил. Лекарите открили вродена аномалия, която прогресира и застрашава живота му. В Гърция му сложили стент и му предложили интервенция, за която трябвало да събере 5000 евро. Това били много пари за него и той се прибрал в България, за да пробва лечение в родината.
Пак с помощта на приятели стигнал до УМБАЛ „Св. Анна”, където му направили нужната манипулация и сега се чувства много по-добре. За връщане в Гърция вече не мисли, а и в България не може да работи физическа работа. Дори багажа си не съм прибрал, дойдох си с едно куфарче само, защото нямах сили да нося нещо тежко. Но реших, че си оставам тук. Трудно е - като си разплатя сметките, от пенсията ми остават 50-60 лева. Жена ми още не е пенсионер, но е болна и има нужда от грижи. Ако не е дъщерята да праща пари от Атина и ако не са приятелите да помагат, сме загубени. Но пък се чувствам добре у дома си. Вече година,  откакто съм се върнал и все ми е хубаво да срещам хора, които ме помнят от годините, когато бях онзи Орлин, за който пишеха по вестниците, споделя Янакиев.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Орлин Янакиев Стефчо Алипиев Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати