Вторник, 16 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Евгени Коев: Моето предизвикателство е Велико Търново да стане на дело духовна и културна столица

  05.10.2019 08:47
Евгени Коев: Моето предизвикателство е Велико Търново да стане на дело духовна и културна столица

Евгени Коев е роден в гр. Попово на 5 август 1965 г. Живее във Велико Търново от 1985 г. Семеен, с две деца. Учител, туристически ръководител, синдикалист, спелеолог, изследовател. Учредител на ВМРО във В.Търново, председател на Общинския комитет на партията.

 - Потомък сте на стар търновски род – историческата нишка ли е основното, което ви свърза с ВМРО?

 - Зависи от гледната точка. Ако ме питат къде съм роден, съм от гр. Попово, но част от моите деди са преселници от с. Търново, Одринско. По стечение обстоятелствата се върнах при корените им във Велико Търново, който стана града на моя живот. Днес съм щастлив, че живея в един от най-магичните и хубави градове в България.

 - Водач сте на листата на ВМРО за общински съветници във Велико Търново. Кои ще са приоритетите в работата Ви като съветник?

 - Благодарение на обществените ми ангажименти като туристически ръководител и планински водач, съм един от най-добрите познавачи на района на гр. Велико Търново. Познавам до подробности Търновския Дервент, Арбанашкото и Беляковското плато и съм убеден в уникалността на природните им дадености, красота и очарование.

Търновските височини трябва да придобият статут

на Природен парк

и това за мен ще бъде един от приоритетите в екологичната и стимулиращата развитието на туризма политика за Велико Търново.

Историческото наследство е голямото богатство на града и много хора мислят, че този ресурс е усвоен. Но всички, които познаваме добре историята на старата столица знаем, че това не е така. С моите приятели и съидейници, колеги и ученици възстановихме малкия параклис „Свето Богоявление“ на мястото, където се е намирал третият манастир в Търновския дервент. Помагали сме за опазването на някои от манастирите в района и това може би е друг неотложен въпрос за решаване; подобряване или изграждане на подходяща инфраструктура към светините от Търновската Света гора; популяризиране на Великотърновското светогорие и превръщането му в основна национална туристическа дестинация, каквото място би трябвало безусловно да има.

 - Какви са вижданията Ви по отношение на социалната политика?

 - Социалната политика в общината е важна, както и възможностите за подобряване условията за достоен труд и повишаване стандарта на живот на хората. Има толкова въпроси, чакащи за решения, а ние имаме такива. Ще работя с всички, които имат желание за реално развитие на Велико Търново и подобряване начина на живот на нашите съграждани. От дълги години съм активен синдикалист. Имам опита за работа в екип, търсене на общоприети или най-приемливи решения от две и повече страни, но и на отстояване на принципни и основополагащи въпроси. Почти година изпълнявах функциите на председател на Регионалния съвет на КНСБ за областта и за краткото време успях да помогна за решаване на трудови конфликти и проблеми в областта на културата, производството, образованието. Инициирах и организирах изграждането във Велико Търново на един от най-хубавите паметни знаци на пострадалите и загиналите при трудови злополуки в България, монтиран срещу сградата на бившия синдикален дом в централната част на града.

 - Като учител какво бихте искал да предадете на възпитаниците си като знания и опит?

 - В голяма част от инициативите, които ръководя, и в които е допустимо, каня за участие мои ученици. Убеден съм, че добрият пример, участието в доброволчество, екологични инициативи и други зареждат и възпитават младите хора, дават им повече знания и опит, а основната ми цел като учител е да науча моите ученици да бъдат търсещи, активни, любознателни личности, да имат самочувствието и самоуважението като българи. А ако не научат всичко от учебния материал в училище, то да са с формиран интерес и желание за повече знание. С възпитаниците ми от единствения в България Ученически спелеоклуб „Проф. Рафаил Попов“ сме участвали в екологичните оценки за разработването на  две нови каменни кариери в района и благодарение на анализите, помогнахме да бъде установена неефективността на разработката или риска за екологичното равновесие в района на селата Мусина и Върбовка. Участвахме с предложения за създаване на нови защитени територии, което реално подобрява начина на живот на хората в повече от три села. Част от участниците в клуба се включиха в малката изследователска група към Ученическа академия към БАН, други са участвали в научни конференции, три години подред имаме и шампион на България по пещерно ориентиране.

 - Каква е най-голямата Ви визия за Велико Търново?

 - Във Велико Търново се осъществяват различни инициативи, но някои от тях са непремерени, без реална обективна оценка за ползите, вредите и последиците. Оценявайки постигнатото, ще търся и ще предлагам по-добрите решения за многобройните въпроси, които стоят пред развитието на града. Изминалите години отвориха някой нови язви като унищожената гора на Картала и района на Старото военно училище. Належащи за решение са много други въпроси като улична инфраструктура, зелени площи, места за младежки спорт, осигуряване на туристическите потоци, проблемите на стария град и някои крайни квартали. Имам достатъчно опит, знания и умения, за да подема различни инициативи за осъществяване на огромното предизвикателство – Велико Търново да стане реална духовна и културна столица не само като идея, но и на дело.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Евгени Коев водач листа ВМРО кандидат
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати