Петък, 19 Мар 2021
            
Общество

Демонстрации на занаяти, презентации, сувенири и кулинарни изкушения предлага международното изложение „Културен туризъм” (СНИМКИ)

  18.04.2019 14:28
Демонстрации на занаяти, презентации, сувенири и кулинарни изкушения предлага международното изложение „Културен туризъм” (СНИМКИ)

Днес, на открита сцена пред ДКС „Васил Левски” бе открита Шестнадесетата туристическа борса във Велико Търново. Общини, музеи, туристически центрове от страната и чужбина ще имат възможност, в рамките на изложението, благородно да се надпреварват за вниманието на туристи и туроператори.

 Преди церемонията за настроението на гости и посетители на изложението се погрижиха младите и талантливи музиканти от „Джуниър бенд” на СУ „Емилиян Станев”.

 

 Посланиците на Виетнам, Египет, Индонезия, както и палестинския посланик – доайен на дипломатическия корпус в България, бяха официални гости на откриването. На него бе и търговския представител на Руската федерация Константин Артюшин. От Велико Търново, като домакин на изложението, освен кмета Даниел Панов, бяха и областният управител Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спиридонов. Сред присъствалите на тържественото откриване бяха и директорът на Регионалния музей – Велико Търново Иван Църов, зам.-кметовете, много общественици, музейни работници и дейци на културата.

 В словото си кметът Даниел Панов каза, че историята, традициите, обичаите, ще бъдат част от партньорството на всички участници в изложението, които ги чакат нови приятелства и партньори, обогатяване на туристическия продукт. „Европейската общност ни е дала възможност тази година да кандидатстваме по програма „Региони в растеж” за национални паметници на културата, за паметниците от местно значение, които могат да бъдат обновени и да привличан наново туристи. Следващата година мотото на изложението „Културен туризъм” трябва да бъде „Обичаи, история, култура, традиции на българските общини”. Благодаря на министерството на туризма за съдействието през тези години и на Общинската агенция „Царевград Търнов” На всички вас желая много успехи през настоящия туристически сезон! Успех на XVI изложение „Културен туризъм” и много нови партньорства”, пожела кметът Даниел Панов.

  Специално за изложението пристигна и министърът на туризма Николина Ангелкова,

на която се падна чест да го открие: „Културно-историческият туризъм ще подпомогне усилията на правителство и общини, за да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация. Не случайно тази година поставихме акцента върху вътрешния туризъм в страната. Вярвам, че и малките населени места могат да ни изненадат с прекрасната си култура, с великолепни традиции и обичаи, съхранени през вековете. Именно такива форуми като днешния дават възможност на всички да обсъждат предизвикателствата в сектора, продуктите, които предлага, да създават нови бизнес контакти и приятелства. Успех на изложението!”.

 Бе отслужен и празничен водосвет, а после официалните лица и любопитните посетители разгледаха щандовете, разположени м голямата зала на Двореца на културата и спорта.

 Освен многото рекламни материали, вниманието грабват и демонстрации на стари занаяти, както и различни кулинарни изкушения. Срез най-интересните са 2 вида разядки  - на база сирене и моркови, по средновековна рецепта, адаптирани към съвременните условия. Към тях са добавени различни видове подправки. Може да ги опитате на щанда на дружество „Традиция”, което от сега презентира Средновековния фестивал, който ще бъде в края на юни във Велико Търново. А в „палатата” на Община Разград може да вкусите древноримски жертвен хляб от сирене Libum. Там ще ви дадат и напечатана рецептата.

Час преди да бъде открито културното изложение, бе открито третото издание на панаира на книгата „Фоайе на книгата с автограф”, в което се представят над 40 издателства от страната.

Ана Райковска     

 

 

   

 


Ключови думи
изложение туризъм
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати