Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

С 63% са намалели пътуващите българи, родните планини в момента са най-предпочитаните дестинации

  22.08.2020 11:51
С 63% са намалели пътуващите българи, родните планини в момента са най-предпочитаните дестинации

През второто тримесечие на 2020 г. по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната 447.2 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 92.7%, са пътували само в страната, 6.8% - само в чужбина, а 0.5% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години намалява с 63.3%. Така накратко се обобщава изследването на Националния статистически институт за пътуванията и разходите за туризъм на българите през COVID-годината.

Същото споделят туроператори и брокери на туристически услуги от Великотърновска област. Пътуванията в чужбина са намалели рязко, особено организираните екскурзии. Реално погледнато през последните два месеца движението по границите се осъществява най-вече от студенти и гастарбайтери, завръщащи се за лятната отпуска. Желаещите за море в Гърция също още не са секнали съвсем, но са все по-малко, поне във Великотърновска област.

За сметка на това обаче това лято не спада, дори като че ли се засилва интересът към планинския туризъм – както организиран от агенции, така и индивидуален. Стара планина, Пирин и Родопите са любимите планини за туристите от Търновско. Родопите са за любителите на умереното ходене без големи натоварвания, а Пирин е за по-екстремно настроените. Балкана се избира масово, защото е близо, но всъщност никак не е от леките планини, казват професионални планинари. Затова водачите разработват няколко маршрута, за да има подходящи за неподготвените туристи, но да има и такива за сериозни планинари.

Всъщност повечето тренирани и познаващи планината хора сами си организират преходите и почти никога не ползват услугите на агенции. Няма смисъл от посредници, нито пък да зависиш от много  и непознати хора. Много по-добре е да си направите малка група с познати, които харесвате и сами да си организирате пътуването. Българските планини имат добра мрежа от хижи, където да се нощува. Повечето предлагат прилични условия на цени средно по 15 лева за спане. Някъде е мизерно, но се понася за една нощ. Има възможности за хранене на много места и въобще не е проблем сам да си организираш пътуване, споделят опитни туристи.


Ключови думи
туризъм пътувания планини
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати