Вторник, 16 Мар 2021
            
Горна Оряховица Общество

Онлайн конкурс ще замести тази година изложението на младежкото научно и техническо творчество в Горна Оряховица

  26.10.2020 06:13
Онлайн конкурс ще замести тази година изложението на младежкото научно и техническо творчество в Горна Оряховица

Онлайн конкурс, вместо традиционното вече изложение на младежкото научно и техническо творчество, организират в Горна Оряховица. Тази година изложението трябваше да има своето пето издание, но заради пандемията ще се проведе в по-различен формат. Решихме да не рискуваме и да не събираме много участници на едно място. Измислили сме обаче начин тазгодишният конкурс да стигне до още повече хора, чрез онлайн излъчване, обясни един от организаторите инж. Владимир Григоров.
В ПГЕЕ „М. Ломоносов” се оборудва зала с камери и плазми, където ще заседава журито и на живо ще се представят екипите от по-близките градове. Останалите ще се включат чрез zoom платформа на Фейсбук.
Председател на журито е доц. д-р Стефан Иванов от Габровския университет. Останалите членове са доц. д-р Иван Чавдаров от Софийския университет, доц. д-р Цветелина Димитрова от Русенския университет и инж. Кирил Иванов от „Пасат Електроникс”.
Досега са се записали 33 екипи от цялата страна, някои от които ще представят по няколко проекта. Конкурсът започва в 10:30 часа на 10 ноември с кратка церемония за откриване. В 11 часа започва състезателната част. В първия ден на живо ще се представят екипите от близкия регион. Те ще имат по 20 минути да презентират проекта си пред журито. Разработките ще се оценяват по шестобална скала въз основа на няколко критерия – какво е нивото на разработка, дали има приложимост, дали са работили в екип и дали са търсили свързаност  и други знания, не на последно място как е защитена самата идея и разработването й. Журито ще дава оценките си веднага, а в края на втория ден, през който ще се включат и участниците онлайн, ще се обявят наградените.
Оценяването ще бъде в три категории – за представители на училища, на университети и за смесени екипи с участието на млади специалисти от фирми и ученици или студенти.
И тази година партньори на организаторите са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Федерацията на научно-техническите съюзи, МОН, местни фирми. Очаква се награден фонд от около 12-13 000 лева като парични премии и предметни награди.
Има запитвания от Латвия и Москва, така че може да има и чуждестранно участие тази година. От заявените проекти много сериозен е делът на роботиката. Може би най-интересният проект ще е антропоморфен робот-ръка с практическо приложение в промишлеността, разработен от инж. Росен Христов от Шумен в сътрудничество с екип от Велико Търново. През 2018 г. инж. Христов взе голямата награда на Изложението в Горна Оряховица с хуманоидния си робот Роки. Той участва с подобрената му версия и на следващото изложение. Очакват се още интересни проекти с практическо приложение в селското стопанство и производството, както и иновативни научни разработки. От това, което виждаме досега, сме категорични, че нивото много се е вдигнало, коментира инж. Владимир Григоров.
Образованието, особено насочено към техническите науки, е жизнено важно за България. За съжаление малко са учителите, които са отдадени на тази кауза. Все повече ме притеснява фактът, че нашите деца наблягат най-вече на английския, за да могат да заминат да учат навън. Затова е особено важно да запалим техническата искра при малките деца и да имаме добри преподаватели, които да развиват способностите им, казва още идейният баща на уникалното за България научно-техническо събитие.


Ключови думи
изложение младежко научно-техническо творчество Горна Оряховица Владимир Григоров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати