Петък, 19 Мар 2021
            
Общество

Горнооряховската „Спешна помощ“ става първата в страната с 24-часова жива охрана

  28.01.2019 11:42
Горнооряховската „Спешна помощ“ става първата в страната с 24-часова жива охрана

Центърът за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица ще е първият в страната с 24-часова жива охрана. Парите ще бъдат осигурени от Здравното министерство, за което в стационара имат обещание лично от министър Ананиев. В същото време от Районната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново започват предоставяне на безплатна правна помощ за пострадали на работното място медици.
27 са медиците от Горна Оряховица, които вече са депозирали оставките си след поредния инцидент на насилие в Центъра за спешна медицинска помощ. От тях 8 са лекари, а 6-ма са фелдшери. Сред напускащите са дори шофьорите на линейки и медицинските сестри. Едно от условията да останат на работа е осигуряване на 24-часова жива охрана, за което е потърсено съдействие от министър Кирил Ананиев.
 „Той даде съгласие за осигуряване на средства за назначаване на физическа охрана. Нещо, което до момента не се е случвало и до колкото ми е известно никъде в страната не се е случвало“, сподели началникът на ЦСМП във Велико Търново д-р Валентина Хаджирадев.
Медиците от Горна Оряховица настояват и за паник бутони в линейките, тъй като голяма част от инцидентите се случват именно при посещения на адреси.
 „За миналата година има пет посегателства върху колеги по време на изпълнение на служебни ангажименти, на територията на филиала и извън него на терен“, съобщи началникът на филиала в Горна Оряховица д-р Пашова.
За да защитят медиците, от местната Лекарска колегия са предприели спешни мерки. Те ще осигуряват безплатна правна помощ на пострадалите лекари, а предложението им е тази
„Няма да бъде толерирано такова поведение от тук насетне. Разбира се ние се обръщаме към останалите колеги да подкрепят тази наша инициатива“, обясни председателят на местната Лекарска комисия д-р Христо Димитров.
От Районната колегия на Български лекарски съюз настояват за осъвременяване на раздела в Закона за здравето, който регламентира правата и задълженията на пациентите.  Те искат провеждането на национална дискусия по въпроса с Министерството на здравеопазването, както и  Комисията по здравеопазване. От местната лекарска колегия искат и пакет от мерки за ангажирането на пациента в грижата за собственото здраве.
В същото време медиците поискаха изграждането на социални кабинети, в които лекарите да преглеждат безплатно на ротационен принцип и по този начин да облекчат „Спешна помощ, която към момента се използва и за обикновени прегледи. В тази връзка от Районната колегия искат всички, които злоупотребяват и викат линейка неоснователно да заплащат за тази услуга.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
БЛС медици лекари Горна Оряховица охрана
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати