Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Началните учители са най-търсени и това лято

  04.08.2018 06:36
Началните учители са най-търсени и това лято

Рано е за обобщение колко и по какви предмети ще се търсят учители за учебните заведения в областта, тъй като тепърва ще се пускат обяви в РУО – Велико Търново и Бюрото по труда, уточни за нашата медия началничката на регионалния инспекторат Розалия Личева. Техният бум се очаква да бъде през август, но директорите на училищата се активизираха още в средата на юли и дори някои от обявите вече са с изтекъл срок. Дали са си намерили нужните кадри, ще се разбере най-рано в началото на септември или на учебната година. „Всеки ден качваме обяви в сайта на РУО, веднага след като директорите ги подадат към нас. В тях са посочени и крайните срокове за подаване на документи, така че тези, които се интересуват, да ги следят внимателно”, каза още Розалия Личева.
Анализът на изминалата година показва, че най-много в областта са се търсили начални учители и учители за занималня, тъй като в началния етап на образование броят на паралелки и групи е най-голям. И в обявата на ОУ „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, която изтича на 3 август, са обявени цели 4 места за такава позиция.
Запазва се тенденцията и за предстоящата учебна година да липсват и да се търсят учители по английски, немски и испански езици. По английски език учител търсят в ОУ „Св. Иван Рилски“ – Балван, а в СУ „Емилиян Станев” и СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица свободните места са по две. В най-голямото горнооряховско училище има недостиг на учители и по български език и литература, математика, изобразително изкуство и лектор по испански език.
Най-трудно се намират кандидати за учители по природни науки – математика, биология, химия и физика. Дефицитът ще става все по-голям, защото във ВУЗ-овете през последните години интересът към тези науки прогресивно спада. През миналата учебна година в Община Павликени така и не можаха да си намерят квалифицирани учители по математика. Петте свободни места бяха заети от инженери или пенсионирани учители, които се върнаха в образователната система, за да не се прекъсва обучението по този предмет.
Особено търсени са и учителите по професионална подготовка. Направленията, в които се търсят педагози за училищата в областта по актуални обяви, са „Селско стопанство” и „Полиграфия”.
Между 10 и 20 учителски места най-вече в отдалечени, малки и труднодостъпни села отново ще останат свободни и през учебната 2018/2019 г., прогнозира началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева. Или за специфични позиции с малък брой часове, но изискващи определено образование. Примерът е за архитект, който се е търсил миналата година да преподава в ПГСАГ „Ангел Попов” – Велико Търново.
Препоръката на инспектората е директорите да се ориентират в обявите си за краен срок 3 септември, за да имат готовност да сключат договори с новоназначените учители навреме. Практиката обаче сочи, че някои от училищните ръководители изчакват до последния момент, непосредствено до началото на новата учебна година.
Ана Райковска


Ключови думи
учители
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати