Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

По 40 души кандидатстват за учителско място в добрите училища

  26.08.2020 17:27
По 40 души кандидатстват за учителско място в добрите училища

Около 120 свободни работни позиции са обявили училищата във Великотърновска област в края на август, но това съвсем не означава криза на кадри. Напротив, за някои училища и някои специалности напливът е голям. Повечето училища са си дали достатъчно голям срок за събиране на кандидати и приемат документи до края на август. Някои вече имат камари с молби за работа, особено за позиции като възпитателските, където могат да кандидатстват по-широк кръг специалисти.

Има позиции, за които кандидатстват по над 40 човека, споделят директори седмица преди края на кампанията по прием на документи. Това са добри училища в градовете, където условията за работа са привлекателни. Учителската заплата също е основен фактор за връщане на интереса към професията. В провинцията да си учител вече е престижно откъм заплащане. В момента току що завършил университета млад педагог започва в училище с 1085 лева стартова заплата, а от 1 януари 2021 г. тя ще стане 1260 лв. За неголемите селища това е доста над средното и е привлекателно дори и за младите хора, които обикновено са по-придирчиви.

Всичко това обаче не означава, че училищата не изпитват трудности с набирането на кадри. Проблем са специалните предмети, трудно е и по селата, където условията са по-тежки. И ако някъде директорите ще имат трудната задача да пресяват между много добри кандидати, други ще трябва да назначат някой, само за да има човек на позицията.

До 10 септември трябва да приключи и набирането на ученици в гимназиите, където все още има много свободни места.


Ключови думи
учители свободни работни места
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати