Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

94 млади преподаватели празнуваха Деня на народните будители за пръв път като учители

  01.11.2018 11:41
94 млади преподаватели празнуваха Деня на народните будители за пръв път като учители

94 млади учители от областта за пръв път бяха гости на станалото традиционно тържество за Деня на народните будители в Община Велико Търново. Те получиха подаръци от администрацията и книгата „Асеневци“ на проф. Пламен Павлов.
С поздрав към съвременните будители се обърна кметът Даниел Панов, който сподели, че миналата година младите учители в областта са били 72-ма.
„Като кмет на старопрестолния град Велико Търново винаги ще поддържам учителската професия и ще защитавам вашите интереси. Още веднъж искам да благодаря за всичко онова, което правите и събуждате като знания и умения в нашите деца, в нашите великотърновчета. Пожелавам много щастливи мигове във вашата благородна професия и нека нашите деца бъдат уважителни към това, което правите, защото училището е вторият роден дом“, сподели кметът Даниел Панов.
Своеобразен урок по местен патриотизъм проведе днес проф. Пламен Павлов. С исторически факти той на практика доказа, че Денят на народните будители води началото си още от времето на Асеневци, за което получи аплодисменти от младите учители в Ритуалната зала.
„Този празник има много дълбок търновски контекст. Тогава българите са схващали, че има една духовна столица и това е Велико Търново. Така че в национален план центърът на тържествата трябва да е свързан с Велико Търново. Тъй като той е свързан със средновековните послания за будителство, с възрожденските послания за будителство и с този подем на нацията, даже в най-тежки моменти, каквато е катастрофата след Първата световна война“, сподели в словото си проф. Пламен Павлов.
Към всички млади учители се обърна и областният управител проф. Любомира Попова. Именно тя е един от преподавателите в Педагогическия факултет, които работят за създаването на кадри за родното образование.
„Убедена съм, че този празник е празник на приемствеността. Ние обръщаме поглед назад и почитаме делото на будителите в столетията назад. Обръщаме поглед към съвременните будители и към вас- бъдещите будители, на които поверяваме бъдещето на нашите деца и България. Поздравявам ви за избора. Като виждам пълната зала, си мисля, че апокалиптичната картина, че оставаме без учители, за област Велико Търново не се отнася“, сподели проф. Попова.
Началният учител Кристина Денчева от ОУ „Бачо Киро“ отправи поздрав към своите колеги и сподели пред всички, че идеалите и идеализма не са отживелица.
„Това е пътят на вечния стремеж към знание и движение напред. Като млад учител осъзнавам, че идеалите не са старомодна отживелица, а че са необходими и днес. Всеки ден, прекрачвайки прага на класната стая, чрез вечните човешки ценности, учим децата да бъдат горди българи и граждани на света“, сподели Кристина Денчева.
Началникът на РУО инж. Розалия Личева връчи специални грамоти на най-младите учители, онези които пътуват най-дълго, за да стигнат до класната стая и на директорите, които дават шанс на онези учители без нито ден педагогически стаж.
„Бъдете уверени, че имате съмишленици, запазете най-чистото у вас- любовта към децата и светлото бъдеще. Тук, пак във Велико Търново, на колоната на хан Омуртаг, е записано: „Човек дори добре да живее- умира и друг се ражда. И нека родените по-късно помнят“. Ние сме родените по-късно, след нас ще има родени още по-късно. Нека да помним и да съхраняваме нашата история и традиции, честит празник“, сподели в празничното си слово инж. Личева.

За настроението на всички присъстващи се погрижи младият певец Иван Мишев, който получи бурни аплодисменти за изпълнението на песента "Велико Търново".
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
учители будители празник
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати