Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

ДГ „Щастливо детство“ в Драганово приключи работата по проекта „Ръка за ръка"

  30.07.2018 10:07
ДГ „Щастливо детство“ в Драганово приключи работата по проекта „Ръка за ръка\

С проведената на 25.07.2018г. пресконференция, Детска градина «Щастливо детство» -  филиал с. Драганово, приключи дейностите по  проект «Ръка за ръка», изпълняван в продължение на  22 месеца с финансовата подкрепа на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства  по Приоритет 2: Развиване на дейности, гарантиращи равния достъп до качествено образование  за децата и учениците от  етническите  малцинства, включително и за преодоляване на  сегрегацията и вторичната сегрегация на децата и учениците от етническите малцинства.


Целта на проекта бе успешната адаптация на деца от ромски произход към съвременните изисквания на новото българско училище, създаване на условия за "равен достъп" и повишаване възможността за успешна реализация на всяко дете. Целевата група включваше 56 деца от различни етноси, както и 4 преподаватели и 35  непреки участници - родители или настойници на децата.


За осъществяване на допълнителните дейности децата бяха разпределени в клубове, като целта беше осъществяване на постоянен и непрекъснат образователен процес за обхващането на малчуганите от най-ранната им възраст, утвърждаване на атмосфера на междукултурно опознаване и сближаване чрез формите на изкуството, обучението и игрите. 


Чрез допълнителното езиковото обучение в Клуб „Български език“ бе постигнато по-добро владеене на българския език и достатъчна готовност за училище, подобриха се комуникативно-речевите умения, които ще улесняват писменото усвояване на  българския език в I клас, бе преодоляна социалната и езикова бариера между децата от различните етноси.


Чрез работата  в клуб „Приказките оживяват“ бяха овладени езиково-говорните норми в българския книжовен език чрез разучаване и пресъздаване на приказки; стимулиране на толерантност и сътрудничество. Осигурена бе подкрепа в разнообразни съвместни изяви на деца от различни етнически общности, създаде се по-голяма увереност и самочувствие у децата чрез изява на способностите и талантите им.


В допълнителните занимания  на Клуб „Сръчковци“ децата   изработваха сурвакници, мартеници, картички, декоративни пана и модели, опознаваха българските традиции,  другарчето до себе си, развиваше се фината моторика на ръцете чрез рязане, лепене, комбиниране на материали, опознаваха различни видове материали и техники за работа с тях. Разнообразието на заложените дейности осигури пълноценна ангажираност както на децата, така и на техните семейства към живота в детската градина.
За поддържане на нивото на придобити знания и  избягване на загубата на интерес към образованието, през летните месеци децата бяха включени в дейност „Креативно лято“. Чрез модерни дидактични средства и интерактивни игри бе  създадена комплексна среда от подкрепящи мерки за улесняване на образователното и социално интегриране на децата от ромски произход. Двигателна активност, игра и общуване под влияние на природните фактори-слънце, въздух и чиста среда, доведе до усъвършенстване на познанията им, възпитаваха самоконтрол, увереност, дисциплинираност и взаимопомощ.


С реализирането на дейностите по проект „Ръка за ръка“ бяха осигурени по-богата материална и образователна среда за пълноценна социализация и развиване творческите способности на децата, равен достъп, придобиване на социална, познавателна и специална подготовка, гарантираща комуникативна и действена компетентност на децата, които ще им помогнат да разберат света, в който живеят и да осъзнаят собствената си значимост; подобряване на социално-психологическия климат при взаимодействията на деца, учители и родители от различни етноси.


Ключови думи
ДГ "Щастливо детство" Драганово
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати