Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

За „Мисия България” и пътешествията си разказаха известните историци Николай Овчаров и Пламен Павлов

  09.05.2018 17:36
За „Мисия България” и пътешествията си разказаха известните историци Николай Овчаров и Пламен Павлов

Станалата известна в цялата страна идея за популяризиране на България и културното ни наследство по света - „Мисия България”, на историците Николай Овчаров и Пламен Павлов, е почти приключила. За пътешествията и видяното в страни от Европа и Азия,  за срещите си с българи зад граница и учени и дипломати, заинтригувани от страната ни, за неочакваните си  открития, разказаха двамата днес.

 Хрумването за тази обиколка е на проф. Николай Овчаров, още през есента на миналата година след края на археологическия сезон, покрай българското европредседателство. Идеята му била българите да излязат навън и да покажат в чуждите страни какво е нашето културно наследство. Едно мероприятие „на ползу роду”. И тъй като той е достатъчно известен, поканил друг историк, също познат на широката аудитория – проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, който води телевизионното предаване „Час по България”. А името „Мисия България” било като контрапункт на прочутата „Мисия Лондон” , т.е. да покажат, че нашата дипломация може да върши и полезни неща, а не само да бъде осмивана. Организацията се поела от Външното министерство. „Почти навсякъде нещата бяха перфектно направени. Нас ни посрещаха навсякъде посланици, генерални консули, бяха с нас през цялото време”, сподели Николай Овчаров, а Пламен Павлов допълни: „Организацията на събитията бяха по тяхна идея”.

 Страните, определени за посещения били Молдова, с лекция в университета в Тараклия; от там без прекъсване за Москва и Екатеринбург – третия по големина град в Русия с население около 2,6 млн. души; връщане обратно към Армения  (в Ереван). И това било първият тур. След почивка от един ден тръгнали за Гент (Белгия). Градът бил избран от посланичката ни там, защото Гент е исторически град с много мощен университет, един от най-авторитетните в Европа. В Гент акцентът е бил Балдуин Флавдърски, но за учудване и на двамата в дискусиите се изтъквало не за войните, а за отварянето на контактите след тях. Посетили замъкът Бойон – на водача на I-ия кръстоносен поход.   

„В Екатеринбург, бившия Свердловск, консулът е Пламен Петков, родом от Горна Оряховица. Горнооряховският техникум по механотехника е дал един прекрасен кадър на бизнеса и на Външно министерство, с голямо влияние и силни позиции. Лекцията беше много посетена. Там беше и кметът Евгени Ройзман, най-високопоставеният опозиционер в Русия”, разказва Пламен Павлов, а Николай Овчаров допълва: „Там искаме да направим Паметник на кирилицата. Освен това, Ройзман е изключителен меценат на културата и старото изкуство. Направил си е собствен музей, в който са изложени стотици икони. Там видяхме икона на Св. Иван Рилски от 18-ти век, направена от местната, Уралската школа. Т.е. култът към Св. Иван Рилски е тръгнал от Търново и стигнал зад Урал. Има икони и на Св. Петка Търновска. Българското влияние е много силно. В Русия и по друг начин се мисли, а не само каквото сме свикнали да смятаме”.   

 Най-тежко било пътуването до Китай, от втория етап на „Мисия България”, но най-представително. В Пекин Николай Овчаров и Пламен Павлов открили Българистичен център в един от най-силните университети – Университета за чужди езици и култури, където се учат 84 езика. И двамата оценяват това събитие като изключително важно,  лекцията уважил и ректорът, както и други високопоставени личности. В този огромен университет студентите българисти били 200, отделно има в Ухан и в Шанхай, което според Пламен Павлов това показва за едни сериозни намерения на Китай към България като културен обмен, инвестиции. „Всички в момента говорим за Китай, министър Ангелкова ходи три пъти, а се оказва, че чукаме на отворена врата”, смята Николай Овчаров.    

 Преди няколко дни бил „гръцкият лъч” – Атина (в Атинския университет) и от там за Кипър, с лекция в университета в Никозия.

Предстои им последният лъч в края на май - Братислава (Словакия) – Будапеща (Унгария) – Любляна (Словения). С тях посетените страни ще станат 10, с което „Мисия България” ще приключи на този етап. „След като видяхме огромният успех на мисията на много места в чужбина и добрият отзвук, който имаше в България, ние замисляме да я продължим и тя да не свършва с българското европредседателство. Но не само в този формат като лекции и презентации".

Новината - преди два дни е била регистрирана неправителствената организация „Мисия България”, чиято цел е популяризирането на българщината по света, като за пример Николай Овчаров посочи Паметниците на кирилицата. Вече са открити два – в Улан Батор и на Антарктида (преди два месеца), за които той е съдействал заедно с Младен Станев. Предстои откриването в Екатеринбург, най-вероятно на празника на Св. Седмочисленици. Друга идея е работа сред българите в нашите съседни страни – Западните покрайнини и Македония, както и в Бесарабия, за което ще спомогне фактът, че проф. Павлов беше 4 години начело на Агенцията за българите в чужбина и има достатъчно връзки и контакти. „В Бесарабия имат страшна потребност. В бесарабски град Арцис, в Украйна, местните българи изграждат грандиозен църковен комплекс с помощта на цялата общественост. Ще бъдат градени няколко църкви, които ще носят чертите на най-известните старинни църкви в България: Голямата Базилика в Плиска, „Св. 40 мъченици”, Златната църква в Преслав, старата Митрополия в Несебър. Всичко това – в един комплекс, хората почти го свършват. Ние с Младен Станев закупихме 4 тира с бял мрамор, от Драма, която си е стара българска област, както знаем. Ще бъде за облицовката на комплекса”, съобщи Николай Овчаров и допълни: „Всички неща, които се правеха разпокъсано, да бъдат в една „Мисия България”, която да подпомага безкористно Агенцията за българите в чужбина”. За връзката „Мисия България” и Велико Търново Пламен Павлов сподели, че Велико Търново е присъствало абсолютно навсякъде и във всяка тяхна лекция или беседа.

„Идеята на Николай е великолепна, защото всяка държава си има такава пропаганда. Ние в това отношение доста сме изостанали: хаотични действия, отделна неща, а тука идеята е стратегическа – да се върши една постоянна реклама на България и то най-вече на културно-историческото наследство”, смята професорът от ВТУ.

Ана Райковска  

 


Ключови думи
Николай Овчаров Пламен Павлов "Мисия България"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати