Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Фонд „Земеделие” финансира Празника на горнооряховския суджук

  30.03.2018 11:36
Фонд „Земеделие” финансира Празника на горнооряховския суджук

Държавен фонд „Земеделие” ще подкрепи поредното издание на Празника на горнооряховския суджук чрез целева субсидия към Асоциацията на месопреработвателите в България. Управителният съвет на ДФ „Земеделие” е утвърдил финансов ресурс от 72 000 лева за 2018 г. по „Схемата за държавна помощ за участие в изложения”, които ще получи Асоциацията. Новината бе потвърдена и от изпълнителния директор на Фонда Живко Живков.
Празникът на горнооряховския суджук е избран, тъй като първото защитено географско наименование на български продукт е именно „Горнооряховски суджук”. Защитата на наименованията на земеделските продукти и храни е важен инструмент в Общата селскостопанска политика. Страната ни има специфични продукти с непроменен начин на производство по традиционни рецептури и технологии, които заемат все по-голям пазарен дял като създават по-голямо доверие в потребителите. Производителите на горнооряховския суджук първи успяха да защитят това пред Европейската комисия. Това е продукт, който има изградена репутация на българския пазар с характерните си качества, дължащи се на природо-климатичните условия, специфичния начин на производство и уменията на производителите в Горна Оряховица. Асоциацията предвижда организиране на „Празник на горнооряховския суджук” през юни 2018 г. На събитието ще бъде промотиран утвърдения продукт с традиционни и новаторски инициативи – предлагане на печени на място суджуци, дегустации, провеждане на игри и състезания, представяне на постановки, в които суджукът да е обединяващ елемент в сюжета.
Асоциацията на месопреработвателите в България е основана през 1994 г. от 34 фирми, а към момента членовете й са 114. Това е най-големият браншови съюз на месодобивни и месопреработвателни предприятия в страната. Повече от 20 години Асоциацията участва в организиране на международното специализирано изложение „Месомания”, което представя новостите в бранша.
Усилията на Асоциацията да популяризира и утвърждава българските традиции в месопреработвателната индустрия чрез организиране и участие в панаири и изложения са оценени от ДФ „Земеделие” и чрез отделения финансов ресурс Празникът на горнооряховския суджук ще продължи да се развива и да става още по-привлекателен не само за горнооряховчани, но и за любителите на добрата храна от цялата страна.
 


Ключови думи
фонд Земеделие суджук
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати