Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Стартът е даден: Започна Празникът на горнооряховския суджук

  08.06.2019 00:42
Стартът е даден: Започна Празникът на горнооряховския суджук

С музика и много настроение започна тазгодишният Празник на горнооряховсия суджук.  По традиция началото постави Регионалният преглед на старата градска песен ``Божури``, който тази година записа 23-то издание. За него на сцената в Градската градина се събраха близо 200 изпълнители от 15 състава, обединени от влечението си към шлагера.


Първи пред публиката застанаха момчетата и момичетата от Смесената група към Клуб на пенсионера ``Филип Тотю войвода `` с ръководител Мария Стоянова.


На тях и на всички участници кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев благодари за опазването на традициите.

А след изпълнителите в зряла възраст дойде ред на съставите при НЧ ``Братя Грънчарови 2002``.

Програмата в първия ден продължи с варненския оркестър ``Здравец`` и все така неуморната Нелина.


Официалното Празникът на горнооряховския суджук ще бъде открит на 8 юни в 11 ч. От 18 часа е концертът с Димитър Аргиров, оркестър „Експрес бенд”, Жоро Любимеца и Валя. В събота от 23 часа е първото издание на 3 D мапинг шоуто, посветено горнооряховския суджук.


С помощта на високите технологии, звукови и светлинни ефекти, зрителите ще преминат през различни исторически периоди и ще се озоват в бъдещето, а основен персонаж по време на виртуалната разходка ще бъде горнооряховският суджук. Мапингът е вторият от поредицата прожекции в рамките на проект „Иновативен подход за популяризирането на културното и природно наследство в трансграничния регион България - Румъния“. Прожекциите се излъчват на избрани от Община Горна Оряховица дати. На огледален принцип това се осъществява и в Община Рошиори де Веде, която е партньор по проекта. 3D мапинг видеата са с различна тематика, свързана с културата и традициите на градовете.

Всяка прожекция е тематично обвързана и посветена на конкретен празник, като първата прожекция разказа за историята на Горна Оряховица и вече беше представена пред горнооряховчани на Празника на града - 29 май. 3D шоуто може да бъде видяно и в неделя, 10 юни, също от 23 ч. на пл. ``Г. Измирлиев``. През септември 3D прожекция ще отбележи и Деня на независимостта, а на 28 септември мапинг шоуто ще бъде част от програмата на ежегодния Фамилатлон - ден, посветен на семейството и спорта.


Ключови думи
суджук
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати