Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Младежите на ВМРО ще реставрират Славейковия вестник „Шутош”

  17.03.2018 17:02
Младежите на ВМРО ще реставрират Славейковия вестник „Шутош”

Малко известния сатиричен вестник „Шутош”, издаван от Петко Р. Славейков в Цариград, още преди Освобождението на България, ще реставрира и консервира младежката организация на ВМРО. Това научихме от Ивайло Джелянов, регионален организатор на ВМРО за Великотърновска област.

  Броевете от вестника са само три и се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Минали са 140 години от издаването им и досега те никога не са подлагани на реставрация. „Вестниците са заплашени от ерозиране и така България може да загуби част от националното си богатство”, смята г-н Джелянов.

 Консервацията и реставрацията на в. „Шутош” е част от дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. От библиотеката изброяват заглавие на книги или вестници, които имат нужда от спешна консервация и реставрация и всеки, който желае може да се включи с даряване на сума. Младежите на ВМРО се спрели на този вестник. Всички процедури ще се извършват в лабораторията на Националната библиотека.

  Сумата, необходима за цялостното консервиране и реставриране на вестниците, е 1450 лв. Преди няколко дена младежката организация на ВМРО във Велико Търново е изготвила картички с колаж, на който е изобразен Петко Рачов Славейков и броевете от вестника. Чрез продажбата им младите войводи смятат да наберат нужните средства. Минималната цена е 2 лв., максимална няма.

 „Отпечатани са 100 бройки от картичките, първо искаме да проверим как ще тръгне кампанията. Тръгнахме много добре, защото в инициативата се включиха всички депутати от парламентарната група на ВМРО и сме събрали вече над 600 лв. До този момент са постъпили 200 лв. за реставрирането конкретно на в. „Шутош”. Когато съберем необходимата сума, ще станем вторите съосиновители на вестника”, каза още младежкият организатор на ВМРО в областта.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
реставрация консервиране "Осинови книга" ВМРО младежка вестник Петко Р. Славейков Цариград
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати