Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Задругата за чиста храна обяви критериите си за членство

  25.02.2018 12:42
Задругата за чиста храна обяви критериите си за членство

Сдружението "Задруга за чиста храна" вече е готово с одобрени и общи критерии за чисти храни. Част от Управителния съвет на сдружението и от новосъздадената Комисия по качество и оценка на продуктите еталони вчера представиха подробности около дейността си.
На заседание в Арбанаси бяха приети разработените от Тихомир Беев, инженер-технолог по храните и одитор по системите за безопасност на храните ISO и HACCP, критерии. Общите критерии ползват за база нормативи от българското законодателство и от регламенти на ЕС, но са още по- завишени и "критични" към производителите.
Условието към членовете на Задругата са да ползват суровини, изчистени от консерванти/ освен натурални и основните - сол, захар, оцет, лимонена киселина и др./, оцветители, антиоксиданти, стабилизатори и вредни добавки. Предстои тричленна комисия, съставена от технолози по храните, оглавявана от Беев, да приема и специфични критерии към всеки един бранш - сладкарска промишленост, месопреработване, млечна промишленост, хлебопекарство, консервна промишленост и др., и в срок от една седмица те бъдат приети.
Потребителите ще могат да научават за състава на съответния продукт и производството на фирмата от специален QR code - специален код, който ще гарантира качество и безопасност. В момента критериите в сдружението към фирмите производителки от него са много по-високи от общоприетите стандарти, сподели инж. Елена Панайотова, също технолог по храните и член на новосъздадената комисия.
На вчерашната среща в Арбанаси са били приети и около десет нови членове, информира председателят на Задругата Филип Хайвазиан. Сред тях е и полякът Луциян Адамчевич, който от две години развива бизнес в русенското село Сливо поле. Той суши сливи, кайсии, череши, ябълки, тиква и освен за българския пазар, изнася продукция още в Полша и Германия. Адамчевич дава заетост на 15 българи, като основно трудът в неговите сушилни е ръчен и ще увеличава работниците. Дневно във фабриката се обработва 2 тона продукция, закупувана от овощните масиви от региона, като излизат около 200-300 килограма сушени плодове.
Адамчевич сподели, че в България му харесва много, че тук плодовете и зеленчуците са чисти и вкусни и че с удоволствие се включва в Задругата. Популярният във Велико Търново Виктор Азманов също става член от сдружението със своето производство на закуски за училищното хранене. Сдружението е приело и свое лого, разработено от русенска дизайнерска фирма за два месеца. То бе представено от Георги Славейков, член на УС на сдружението. Графичният знак носи много послания и е решен в зелено и жълто - цветовете на земята и на природата. Той представлява стилизирани две ръце, обърнати една към друга, като също напомня и мотив на шевица и на хоро. Носи послание на традиции и модерност.
На вчерашното заседание вече няколко от компаниите представиха и своите продукти еталон, с които ще участват в представителната потребителска кошница. Те дадоха заявка с чисти и здравословни храни. Елка Иванова, собственик на сладкарско предприятие и верига магазини за чисти храни "Хляб и приятели", заяви, че от 20 години винаги е произвеждала без компромис в качеството и без да употребява изкуствени съставки и консерванти. Хлябовете й се произвеждат от чисто брашно, обогатени с малц и без консерванти. Валентин Недев пък произвежда от месеци 100% чисти тахани и кремове от ядки - бадеми, сусам, фъстъци, лешници, като ползва нехидрогенирани масла, екстрат от розмарин и зелен чай. Фъстъченият тахан е много търсен от спортисти, а те самите имат широко приложение в гурме кухнята, за дресинг сосове и др.
Предстои Комисията по качество на храните да одобрява продуктите еталони в съответствие с приетите критерии. Повече от 40 са фирмите от различни сектори, които членуват или са заявили желание за приемане в Задруга за чиста храна. Част от тях са местни производители или от близките региони.
Предстоят инициативи за популяризиране на здравословното хранене сред подрастващите. „В Задругата създаваме уникален социален феномен – правейки добро, да печелиш“, коментира Филип Хайвазиан. Предстои систематизиране на продуктите, за да стане ясно на следващ етап колко чисти вече реално има кошницата на Задругата. Георги Славейков, който е един от най- големите производители на био лимец в страната, призна, че за него и колегите му членството в Задругата е "част от луксозния им начин на живот".


Ключови думи
Задруга за чиста храна
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати