Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Други

Задругата за чиста храна предлага критерии за ученическото хранене

  15.04.2018 13:01
Задругата за чиста храна предлага критерии за ученическото хранене

Сдружение "Задруга за чиста храна" ще търси държавата и Общините за взаимодействие в областта на безопасността на храните и здравословните навици на обществото. Членовете на Задругата ще предложат изготвени от тях критерии за чисти храни на изпълнителната власт и Омбудсмана, които да бъдат въведени в нормативната база и по които да се обявяват обществените поръчки за детското и ученическото хранене, съобщи председателят на сдружението Филип Хайвазиан във Велико Търново.
В Арбанаси вчера заседава Управителният съвет на организацията, който одобри писмо, което да бъде разпратено до МЗ, МОН, МЗХ и Омбудсмана на Р. България през следващата седмица. В писмото се алармира за опасните тенденции на заболявания не само при възрастните, но и при подрастващите в резултат на вредното и нездравословно хранене, и се настоява за среща, на която да бъдат представени критериите, изготвени от Задругата. "В едно телевизионно предаване Омбудсманът Мая Манолова коментира, че при избор на доставчик на храни липсват такива критерии и възложителите се ръководят само от парите в офертите", посочи Хайвазиан и припомни, че инженер - технолози по храните са формулирали критериите на база на българското законодателство и директиви на ЕС в областта на безопасността на храните. "Ние ще предложим разработените от нашите експерти критерии, като се надяваме да бъдат приети. Ако не се приемат, ще продължаваме да работим по тях- в производството, както и при контактите си с кетъринг компаниите, подчерта Стоичко Миличин от УС на сдружението.
От Задругата имат и готови модели за столово хранене в училище, както и на служители в офиси и на работници в производствени предприятия. От организацията декларираха готовност за взаимодействие и с Общините и с училищата.
Диетологът Филип Хайвазиан работи вече успешно с няколко училища в Русе, както и с отделни класове. " Един от класовете, с които интензивно работим с децата и те се хранят по специално меню, е с най- малко отсъствия в училище и заболеваемостта е паднала", коментира още Хайвазиан.
На 19 май членовете на Задругата ще проведат Общо събрание в Музея на хляба в Копривщица, където домакин ще бъде техен съмишленик - Ангел Ангелов. "Ангелов се е дипломирал с темата "Възстановяване на възрожденски храни", а годишно през неговия музей преминават около 12 хил. деца", посочи Миличин. Там от Задругата ще направят и презентации и дегустации на свои продукти.


Ключови думи
Задруга за чиста храна
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати