Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Производители се обединиха в Задруга за чиста храна

  20.01.2018 18:08
Производители се обединиха в Задруга за чиста храна

Над 40 фирми вече са проявили интерес към учредената във Велико Търново Задруга за чиста храна. Фирмите са от всички сфери на хранителната промишленост – месо- и млекопреработване, сладкарство, зърнопроизводство, консервна дейност и т. н. Основната цел, която си поставят членовете, е да върнат на българската трапеза истинския вкус. Задругата е отворена – към нея могат да се присъединят и други производители, които припознават тази кауза. 
Предстои Задругата да бъде регистрирана юридически, а днес във Велико Търново бе представен Управителният й съвет. В него влизат Стоичко Миличин от „Филикон 97” АД, собственикът на веригата „Хляб и приятели” Елка Димитрова, Ани Кашева, чиято фирма е в сферата на сладкарството, диетологът Филип Хайвазиян, Сотир Немов – инженер-технолог със солиден бизнес в сладкарството, председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов и производителят на лимец Георги Славейков.
Задругата за чиста храна вече е забелязана и от Центъра за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, което подготвя програма за популяризирането на здравословното хранене сред учениците. От Центъра са отправили покана към Задругата да бъде партньор в реализирането на инициативата. Тя ще учи децата как да избират продуктите, как да си пазаруват, готвят и пр.


Целта на Задругата е да създаде кошница с продукти, които максимално да съответстват на  човешкото тяло. Тези продукти ще отговарят на предварително зададени критерии, върху които в момента се работи, а в магазинната мрежа ще бъдат пуснати под собствена търговска марка на Задругата за чиста храна. Всеки член ще може да предлага свой продукт. Подборът ще е стриктен, тъй като основният принцип на Задругата е да предлага на клиента само продукти, които всеки член без притеснение би поднесъл на собственото си дете. Тези продукти ще бъдат със сертификат. Те ще могат да се пазаруват както от малки търговски обекти, с които вече се водят разговори по места, така и в собствени магазини, които Задругата за чиста храна ще открие в областните центрове.
С всяка преработка на природното вещество светлината в храната ни постепенно погасва. Девизът ни следователно е доработвай след нивата и градината тъй, че природата да не забелязва, а човекът да оздравява, обясниха още от Задругата. В подкрепа на девиза във Велико Търново от Задругата представиха първия продукт от кошницата – меденки, направени без захар и бяло брашно.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Задруга за чиста храна
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати