Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Задругата за чиста храна иска да работи със Спортните училища

  21.05.2018 17:39
Задругата за чиста храна иска да работи със Спортните училища

Великотърновски производители от хранително- вкусовата промишленост и техни колеги от цялата страна, членове на Задруга за чиста храна, заседаваха на 19 и 20 май в Копривщица, където обсъдиха институционалното взаимодействие на сдружението,  сертифицирането на продуктите и предстоящи образователни кампании.
Председателят Филип Хайвазиан отчете взаимодействието на сдружението с министерства, институции и организации. След покана от страна на Министерството на младежта и спорта, Хайвазиан е провел среща с Венцислав Игнатов от дирекция „Училища и хранене“ във ведомството, на която е представил дейността на Задругата и желанието й да работи с ученици от спортните училища. На срещата е било взето решение Задруга за чиста храна да започне пилотно работа със Спортното училище в Русе, след което при успешни резултати, дейността й да се мултиплицира в останалите пет спортни училища в страната, които са на бюджет на Министерството на младежта и спорта.
На заседанието в Копривщица членовете на задругата се обединиха около позицията да представят на среща в Агенцията за безопасност на храните изработените Критерии за чиста храна, както и да поискат при обсъждане на различни законодателни промени в областта на безопасността на храните в междуведомствените комисии да бъдат включвани експерти на Задругата. От МОН също са изпратили писмо на 11 май до Задругата, в което заявяват готовност да окажат съдействие и да информират образователните институции ако Критериите за чиста храна бъдат приети от МЗ за внедряване в столовото хранене в детските градини и училища, отчете още Хайвазиан.
Задругата вече стартира процес по сертифициране на продукти – еталони, предоставени от производителите. Комисия с председател Тихомир Беев, инженер – технолог по храните, ще предприеме заедно с колегите си посещения на място в предприятията и фирмите след 25 май и изследване на предложените продукти за сертифициране. Отворен списък с повече от 40 продукти от фирми от сладкарската, консервната, месопреработвателната, млекопреработвателната, хлебарската промишленост, както и продукти от земеделски производители, предстои да бъдат сертифицирани. Бе представен и образец на сертификат със съответните реквизити - лого на Задруга за чиста храна, QR code, който ще позволява всеки да провери онлайн на страницата на Задругата какво съдържа храната и каква е ползата от нея. Под кода пък ще е изписан индивидуален сертификационен номер, който ще гарантира качеството на продукта. Представени бяха новосъздадени 7-8 продукта през изминалите 6 месеца от създаването на сдружението, които вече са пуснати в производство. Повечето са от брашно от биолимец и са произведени със суровини и в бази на членовете на задругата.
По време на двудневната среща бяха приети и нови членове, както и обсъдени предстоящи образователни кампании и инициативи.


Ключови думи
Задруга за чиста храна
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати