Събота, 19 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Крушето си пожелаха Празникът на златната круша да стане фестивал

  19.10.2024 14:56
В Крушето си пожелаха Празникът на златната круша да стане фестивал

С пожеланието да прерасне във фестивал, в Крушето бе проведен първият Празник на златната круша. Никак не случайно организаторите – Кметство Крушето и местните НЧ „Напредък 1906“ и Клуб на пенсионера „Единство“, подкрепени от Община Горна Оряховица, посветиха специален ден на обичания плод.

Името на днешното горнооряховско село се споменава в турски регистри от края на XVII – началото на XVIII век. В тях се говори за Армутлий – от турското armut, или круша. Овчарлъкът е бил основен поминък на тогавашното население, а по-богати турци от с. Боруш започват да строят заслони за добитък край брега на р. Росица. Името на новото селище дава намиращата се в близост крушова гора.  

С припомнянето на началото бе открит днешният празник. Защото всичко започва от родното място, споделиха организаторите. С „Добре дошли!“ гости и участници посрещна кметът на Крушето Ивелина Георгиева.

Благодаря, че пазите фолклорните и кулинарните традиции, обърна се към тях Георгиева. Нейните благодарности бяха и за екипа й и спонсорите, направили възможно провеждането на празника.

Председателят на НЧ „Напредък 1906“ Петър Гайдаров сподели убедеността си, че Празникът на златната круша ще обогати обществения живот в Крушето и ще направи жителите му още по-единни.

Благодаря на кмета Ивелина Георгиева, на секретаря на читалището Йорданка Стойчева, на секретаря на Кметството Мария Петрова, на председателя на пенсионерския клуб Димка Желева, на Дочка Дойнова, на Димитринка Иванова, Костадин Костадинов, на Стойчо Стойчев  за вложените усилия в организацията, каза Гайдаров.

Поздравителен адрес от името на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков поднесе заместникът му Даниел Божанков.

Изключително съм щастлив, че има такъв празник. Знам колко трудно се организира подобно събитие, затова ви пожелавам да го съхраните и утвърдите в годините, пожела Божанков. Приемете моята сърдечна благодарност и уважение към ентусиазма и всеотдайността ви, нека се сбъднат целите, които си поставяте, пише в поздравителния адрес от Николай Рашков.

Организаторите получиха признанието и на председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов.

Поздравявам ви за идеята, с развитието му този празник ще прославя селото, посочи Стоянов.

Празника уважиха също областният управител Ивайло Здравков и народният представител Димитър Николов.

Пожелавам ви този празник да се превърне в традиция, обърна се жителите и гости на Крушето и областният управител.

В две части премина Празникът на златната круша. В първата – кулинарната, участници от няколко населени места си оспорваха наградите за най-добре приготвени ястия с главен герой, разбира се, крушата. Сред представените блюда преобладаваха десертите - кекс с круши, баклава с круши, задушени круши, печени круши, сладкиш с круши, банички и мъфини с круши, захаросани круши, палачинки с круши, карамел с круши, кейк с круши и джинджифил са само малко от вкусотиите, в които майсторите бяха вложили старанието си.

Имаше и нестандартни идеи като лютеница от круши например. За нея разказа Валентина Ангелова от Крушето. Круши, оцет, захар, настърган лук, джинджифил, горчица, счукано синапено семе и лют пипер се добавят в лютеницата, която може да се поднесе с крекери, към печено месо или просто на филийка.

Смути с круши бе само едно от предложенията на гостите от Върбица. Напитката сбира в себе си настъргани круши, прясно мляко и канела. Голямата звезда на щанда на Върбица обаче бе дърпаната баница с круши. Нямаше и как да е другояче, предвид Празника на дрипавата баница, който от няколко години провеждат в това горнооряховско село и чиято популярност вече излиза извън границите на страната.  

Коренно различен бе стилът на част от ястията, с участваха домакините от Крушето. Свински котлети с козе сирене и круши, чийзкейк с круши и сангрия с круши бяха акцент в техния щанд, а с елегантност ги приготви и поднесе Стилияна Гайдарова.

Нейните предложения бяха определени като гурме от журито – участникът в Hell`s kitchen Царина Цанева и майсторът сладкар Валентина Григорова.

На двете дами бе особено трудно да определят победителите. Все пак според професионалното им мнение награди заслужиха печената круша и кекс с круши, сервирани от участниците от Първомайци, веселите круши с бисквити и масло, баклава с круша и попската круша от Върбица, баницата с локум и круши от с. Правда, панираната круша на Пламен и Траяна Петкови от Крушето, щрудел с круша от Момчил Петков и Петранка Чукова от Крушето, крем-карамелът с круша на Красимира Михайлова от Крушето, лютеницата с круши от НЧ „Напредък 1906“ в Крушето, котлетите и чийзкейкът на Стилияна Гайдарова, пестилът с круши, паят с круши и крем-карамелът със сладко от круши на НЧ „Напредък 1906“ в Крушето.

Докато гостите похапваха от всичките вариации на приготвянето на круша, на сцената течеше фолклорната част от празника. Откриха я домакините от Певческа група „Божур“ към НЧ „Напредък 1906“, а хорото поведе великотърновският Танцов клуб „Белонога“.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на златната круша Крушето
Последни
Седмицата
Анкета