Петък, 18 Oct 2024
            
Общество Свищов

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов взе участие в културен форум за бъдещето на музеите

  10.10.2024 11:52
Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов взе участие в културен форум за бъдещето на музеите

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов д-р Росен Маринов бе част от официалните гости на Националната конференция „Музеите на бъдещето. Бъдещето на музеите“, състояла се на 9 октомври 2024 г. във Велико Търново, в рамките на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“. 

В дискусията участваха още представители на Министерството на културата, на Сдружение „Български музеи“, директори на регионални и общински музеи от страната, изявени специалисти в областта на музейния дизайн и маркетинг. 

Всеки от участниците представи своята гледна точка за състоянието на българските музеи и възможностите за развитие. Бяха дискутирани въпроси за интерактивните, мултимедийни и технологични иновации в съвременните музейни тенденции и тяхната роля за привличането на обществения интерес, увеличаване на туристическия поток и в същото време запазване ролята и функцията на музеите да съхраняват културното наследство. 

Гледната точка на общините бе предмет в изказването на Росен Маринов. Той постави пред останалите участници и аудиторията на конференцията въпроси за дискусия, които касаят настоящите проблеми на българските музеи. Като отбеляза, че българската реалност е далеч от световната, предложението му беше фокусът на конференцията да бъде върху фиксирането на истинските проблеми и търсенето на форми за тяхното разрешаване. Акцентирано беше върху остарялата материална база и интериорен дизайн, липсата на интерактивни форми на презентация, недостатъчната и непериодична квалификация на музейните служители, ниските възнаграждения в сектора, възможностите за участие и финансиране на проекти, които да развиват и да правят музеите интересно и по-привлекателно място. Росен Маринов допълни, че за да мечтаем и да имаме музеи на бъдещето преди всичко трябва да разрешим проблемите в настоящето. 

Община Свищов бе представена на тазгодишното туристическо изложение и от Туристически информационен център Свищов, който бе позициониран със свой щанд през всичките дни на форума.


Ключови думи
д-р Росен Маринов Културен туризъм