Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Икономика

Велико Търново прилага съвременните световни практики в организирането на туристически борси - пълна информация за Международното изложение „Културен туризъм“

  07.10.2024 12:45
Велико Търново прилага съвременните световни практики в организирането на туристически борси - пълна информация за Международното изложение „Културен туризъм“

От 8 до 10 октомври Велико Търново е домакин на най-голямата специализирана туристическа борса – Международното изложение „Културен туризъм“. 19-о издание на големия форум следва и прилага съвременните световни практики в организирането на туристическите борси, казаха по време на пресконференция заместник-кметът на старопрестолния град Нейко Генчев и управителят на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов.

Изложението се провежда на ново място – в експозиционните площи на Бизнес център Велико Търново, програмата е стегната, въпреки наситеността й със събития, организиран е шатъл-транспорт за участниците и за посетителите. Официален партньор е Посолството на Азербайджан в България.

В Старата столица своя туристически продукт, потенциал и култура ще покажат десет държави: България, Германия, Испания, Турция, Азербайджан, Румъния, Китай, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Акцент в изложението са и представянията на българските общини.

Многобройни събития, презентации и дегустации са подготвени за гостите на изложението.   Три са тематичните конференции в рамките на изложението: „Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите", „Туризмът на вълната на кинодестинациите" и „Туризмът - индустрия на гостоприемството".

По традиция, акцент в програмата е и Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”).

Официалното откриване е на 8 октомври в 19:00ч. На 9 и 10 октомври многобройните щандове ще са отворени от 9:00 до 18:30ч.

Сред акцентите е и голямото кулинарно събитие на 9 октомври, когато в ресторанта на Бизнес Център Велико Търново ще се проведе кулинарната презентация „Вкусът на една дестинация“. Специален гост и водещ ще бъден най-известният гръцки професионален готвач - Executive Chef Стилианос Дигас, който ще представи емблематични ястия заедно с ученици от Професионалната гимназия по туризъм „д-р Васил Берон“.

Организиран е и специален транспорт за участниците и гостите на МТИ „Културен туризъм“. Шатъл автобусът ще пътува на 9 и 10 октомври по маршрут от Хотел „Янтра“ през централната градска част и бул. „България“ до Бизнес Център Велико Търново. Спирките са същите като на градския транспорт: Площад „Велчова завера“, „Халите“, МДТ „Константин Кисимов“, Съдебна палата, Европейски информационен център, „Беляковско шосе“ и BCVT.

От спирката на хотел „Янтра“ автобусът ще тръгва в 9:00ч., 10:00ч., 16:00ч. и 17:00ч., а от BCVT – в 9:30ч., 10:30ч., 16:30ч. и 18:30ч.

МТИ „Културен туризъм“ се организира за 19-а поредна година от Община Велико Търново и Общинската агенция за туризъм „Царевград Търнов”.

За повече информация относно програмата: www.culturaltourism.info

 

МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“ 2024

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Участници

В 19-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ участват:

Представители на 30 общини – нови туристически обекти, демонстрации на занаяти и специални умения, дегустации, танцови и музикални моменти.

 

Специални гости на откриването са виртуозите на каба гайдата Серафим Кафеджиев и Иво Джамбазов от Златоград.

Серафим Кафеджиев често е наричан основен пазител на златоградската гайдарска традиция. Дългогодишен преподавател по гайда, той съхранява, предава и разпространява родопската музика и златоградския фолклор, сред приятели на града от близо и далеч. Той оставя дълбок отпечатък в душата на всеки, който се докосне до магията на неговата гайда.

Иво Джамбазов е едно от лицата, които дълбоко съхранява и развива гайдарското изкуство в Златоград. Той е най-добрият изпълнител на песента „Излел е Дельо Хайдутин“ за 2022 г.

 

Представители на побратимените на Велико Търново градове

  • Ниш от Република Сърбия
  • Серес от Гърция.
  • за първи път и делегация от град Цетине, Черна гора, водена от кмета Никола Дурашкович.

Посолства:

  • Индия
  • Азербайджан
  • Република Корея / на изложението гостува и делегация от Република Корея/.

За първи път Международното изложение „Културен туризъм“  има официална страна-партньор – Азербайджан.

Преди официалното откриване ще бъде представена изложба за побратимения на Велико Търново град Шуша.

През 2022 г. в рамките на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България, бе подписан меморандума за сътрудничество между Велико Търново и азербайджанския град Шуша. Документът постави началото на официалното партньорство  между  културните столици на България и Азербайджан.

 

Изложбата ще бъде открита от Негово превъзходителство г-н Хюсейн Хюсейнов – извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в България

 

Благодарим за специалното съдействие и активна работа за промоция на българския туризъм на Тихомир Патарински – аташе по туризма при Посолството на Република България в Берлин. С неговото съдействие тази година посрещаме и журналисти от германски медии:

Franz Becchi- бъдещ референт за България и Балакните от Berliner Zeitung – ежедневник за Берлин и Бранденбург, четен в цяла Германия (https://www.berliner-zeitung.de/autoren/franz-becchi--li.310507)

Gaby Coldewey – международен регактор в TAZ (Die Tageszeitung) – ежедневник за цяла Германия (https://taz.de/Gaby-Coldewey/!a23976/)

Cetin Yaman – журналист на свободна практика и фотограф от Хамбург, поддържащ страницата www.ganz-hamburg.de

Petra Gütte, главен редактор на берлинския таблоид Berliner Lokalnachrichten https://berliner-lokalnachrichten.de/ със собствен туристически блог и член на Съюза на травел журналистите в Германия CTOUR

Karl Forster, издател на списанието VIA-Journal онлайн портала http://via-journal.de/

 

На 09.10 – гръцки кулинарен спектакъл

Специален гост и водещ на презентацията Executive Chef Стилианос Дигас (Гърция). Кулинарната презентация е организирана от “A BALKAN” Ltd. и CHEFS CLUB OF HELLENIC GASTRONOMY.

Президентът на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия Executive Chef Стилианос Дигас със своя екип ще приготвят и представят рецепти от гръцката средиземноморска кухня, като бъде поставен акцент върху избора и използването на традиционни местни продукти, както и начина за превръщането на едно блюдо в рекламно лице на дадена туристическа дестинация.

В кухнята ресторанта на Бизнес център Велико Търново Executive Chef Стилианос Дигас със своя екип от професионални готвачи от Гърция, заедно с ученици от Професионалната гимназията по туризъм „д-р Васил Берон“ – Велико Търново, съвместно ще приготвят презентираните блюда, като гръцките гости ще демонстрират и споделят с учениците някои от професионалните си кулинарни тайни.

Към неговия екип тук в ресторанта на Бизнес център Велико  Търново ще се присъединят и младите кулинарни таланти от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. Тази година гимназията отбелязва 60 години от своето откриване.

 

Наситена конферентна програма

Конференция: Туризмът – индустрия на гостоприемството /10.10. от 14,00 ч/

Какво е нужно на един град, за да бъде желан за посещения от туристи? Каква организация трябва да ъде създадена, за да избегнем разочарованието на гостите? Какви са изискванията на туроператорите, но и какви ограничения вече започват да поставят градовете, за да намалят негативното въздействие от масовия туризъм.

Участват представители на АБТТА и Съюза на екскурзоводите в България, на общини, на Министерството на туризма, специалисти в областта на градската среда и съвременните изкуства. Специален тематичен панел е посветен на вечно актуалната тема „бранд България“, както и на подхода към избора и създаването на рекламни сувенири на дестинациите /Велико Търново бе домакин на първото у нас изложение за сувенири и това е повод темата да намери място в дискусията.

За ролята на творците в преобразяването на градските пространства ще говорят

проф. д-р Светослав Косев - Декан на факултет „Изобразителни изкуства“, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“

арх. Елица Панайотова - Консултант-експерт към Европейската комисия по прилагане на принципите на Новия европейски Баухаус

 

Конференция: Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите /9.10 – 14,00 ч.

Музеите вече отдавна не са само място за съхранение и представяне на културни ценности. Все повече на тях се гледа като на места, предлагащи неповторими преживявания.

У нас музеите са натоварени с важни изследователски и научни функции.

Как могат музейните пространства и дейността на музеите да се адаптират към савременните изисквания и да бъдат привлекателни места за споделяне, за културни събития и творчество.

Модератор на конференцията е един изключителен познавач на музеите, културолог и антрополог, преподавател в Нов български университет доц. д-р Ирена Бокова.

За участие в дискусията са поканени директори на регионални и общински музеи от страната, изявени специалисти в областта на музейния дизайн и маркетинг.

Специални гости:

  • Кристина Феруерда - опитен дизайнер, експерт в изграждането на съдържание, писател и ръководител на проекти, със съдействието на Фондация „Америка за България“
  • д-р Ирена Тодорова - Изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО
  • Мартина Денева – Венкова  - дизайнер и музеен изследовател с опит в България и чужбина. Един от малкото експерти по експозиционни пространства, която внася международния опит и съвременен поглед и у нас.
  • И двама специалисти в областта на дигиталните комуникации:
  • Андрей Лилов - Управител на URBO STUDIO, създател на кампанията „681 причини“
  • Александър Иванов - Мениджър Бизнес Развитие - България  EPSON

Специален гост е проф. Николай Ненов – Директор на РИМ Русе и преподавател в НБУ, председател на 47-та сесия на Комитета за културно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. в България.

Всъщност с тази конференция започва неофициално и подготовката на България да приеме този авторитетен форум.

 

Специално представяне в програмата на изложението има и Историческият музей в Горна Оряховица. Неговият директор Пламен Мадемов ще разкаже за "Кулинарните празници в Община Горна Оряховица"

Регионалния исторически музей Велинград се представя с демонстрации на традиционни занаяти от чепинския край.

 

За първи път в рамките на изложението „Културен туризъм“ започва официалния диалог между кинотворци и продуценти и българските общини.

Конференция: Туризмът на вълната на кино дестинациите /10.10 – 11,00 ч.

Сет-джеттингът е тенденцията да се пътува до дестинации, които са били местата за заснемане на филми. Дали ще обиколите Лондон с високоскоростна лодка, както във филмите за Джеймс Бонд, или ще посетите величествени домове, които се виждат в адаптациите на Джейн Остин, дали ще пътувате Нова Зеландия, за да откриете познати сцени от „Властелинът на пръстените“ или ще пребродите Париж в търсене на тайнствените символи от „Шифърът на Леонардо“ – вие сте подвластни на новата мода в пътуванията.

Според последния доклад на търсачката за пътувания Expedia, сет- джетингът има мощен положителен ефект върху туризма в последните години.  Докладът за 2023 г. установява, че игралните филми и телевизионните предавания са най-добрите източници на вдъхновение за пътуване. Именно по този начин 44% от туристите избират своята ваканция срещу 15%, които се влияят от социалните мрежи. 

Ще научите и как промени облика на туризма на остров Скопелос любимата музикална лента „Мама мия“.

През последните години пътуването до дестинации, които са били декор на кино и телевизионни филми, е не само актуална туристическа тенденция, но и все повече се осъзнава от местните власти като възможност за развитие на местната икономика.

Модератор на форума е д-р Диана Андреева-Попйорданова - Университетски преподавател, директор на Обсерваторията за икономика на културата

В конференцията участват представители на общини. В главните роли – Сандански и Велико Търново.

  • Георги Кунчев - Зам.-председател на Сдружението на хотелиерите,  ресторантьорите и туроператорите в Сандански
  • Антони Цонев - Главен експерт / Дирекция „Култура, недвижимо културно-историческо наследство, празници и фестивали“, Община Велико Търново

 

Заедно с тях за предизвикателствата, очакванията и специфичните изисквания на кинопродукциите ще разкажат:

  • Виктор Божинов - Режисьор, продуцент, председател на УС на „Филмаутор“, създателят на „Под прикритие“, на сериала „Вина“ и други нашумяли заглавия.
  • Павел Веснаковрежисьор и продуцент на сериала „Есента на демона“
  • Христина Милошев от продуцентската компания „Дрийм Тиймс“.
  • Галина Тонева  - Председател е на Асоциацията на филмовите продуценти в България

В конференцията участва и

Жана Караиванова  - Фондация Българска филмова Комисия, която представя в България чуждестранни продукции, които търсят снимачни терени в България.

 

АСОЦИАЦИЯ ФЕСТИВАЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ще представи Нови възможности за сътрудничество чрез Европейската мрежа за културен туризъм (ECTN) и Европейската фестивална асоциация (EFA)

 

Журито от Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”) ще представи номинациите за наградите за 2023 г.

Ще бъдат връчени наградите на победителите в Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика 2024 г.

 

От тази година Международното изложение „Културен туризъм“ се провежда на територията на един от най-съвременните делови центрове в страната – Бизнес център Велико Търново. Бизнес център Велико Търново е носител на престижната награда „Сграда на годината“.

За улеснение на участниците и гостите на Международното изложение „Културен туризъм“ 2024 организаторите са предвидили специален транспорт до Бизнес Център Велико Търново в дните на събитието.

Като равностоен партньор за поредна година участват преподаватели и възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „д-р Васил Берон“.

Специален комплимент от домакините за всички гости и участници ще представят музикантите от „Джуниър Бенд“.


Ключови думи
Културен туризъм
Последни
Седмицата
Анкета