Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Икономика

Кметът Даниел Панов и министърът на туризма Евтим Милошев откриха Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

  09.10.2024 09:15
Кметът Даниел Панов и министърът на туризма Евтим Милошев откриха Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и министърът на туризма Евтим Милошев откриха днес 19-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“. Най-голямата у нас специализирана туристическа борса е с нова локация - Бизнес център Велико Търново /BCVT/, провежда се в периода 8-10 октомври.

В Старата столица своя туристически продукт, потенциал и култура показват изложители от общо десет държави: България, Германия, Испания, Турция, Азербайджан, Румъния, Китай, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Акцент в изложението са и представянията на 30 българските общини.

Многобройни събития, презентации и дегустации са подготвени за гостите на изложението. Три са тематичните конференции в рамките на изложението: „Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите", „Туризмът на вълната на кинодестинациите" и „Туризмът - индустрия на гостоприемството".

По традиция, акцент в програмата е и Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”).

„Преди 21 години малцина бяха тези, които повярваха в нас и в потенциала, който Велико Търново и България имат с културно-историческото си богатство. Днес Старата столица и страната ни са целогодишна дестинация. Вярвам, че ще още тази година надминем нивата отпреди пандемията. Има още много потенциал, който заедно ще развием. Благодаря на всички съмишленици, на всички партньори, с които заедно поставихме началото, на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ – че днес изложението еволюира, както и на Министерството на туризма и лично на министър Евтим Милошев за подкрепата, на всички изложители и участници. На добър час на изложението и признателност към всички, за които Велико Търново и мястото му като национален и международен център и дестинация за културен туризъм, е кауза“, каза по време на откриването на туристическата борса кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той изказа благодарност и на домакините от „Бизнес център Велико Търново“ - както за гостоприемството, така и за чудесната инвестиция, която реално помага за развитието на конферентния, конгресния и събитийния туризъм в старопрестолния град.

На церемонията по откриването министър Евтим Милошев поздрави организаторите в лицето на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов, както и участниците. „Винаги е емоционално за мен да говоря за културния туризъм в България. Туризмът е динамично развиваща се част от икономиката на редица държави, но културният туризъм е нещо много повече от бизнес – той е преживяване, което обогатява. Велико Търново, известен като историческа и духовна столица на България, притежава уникално наследство и традиции, които го правят предпочитана дестинация за туристи”, заяви министър Милошев. Той сподели още, че е имал възможността да живее в града за няколко месеца, през което време се е убедил колко атрактивна е старата столица за туристи от различни държави.

По време на откриването кметът Даниел Панов награди кмета на Община Казанлък Галина Стоянова за личностен принос в развитието на туризма. Евтим Милошев връчи специална награда на Татяна Данчева, директор на Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. През 2024 г. великотърновското училище отбелязва 60 години от своето създаване. Със своите над 650 ученици и 13 специалности гимназията има важна роля в подготовката на кадри за туристическия сектор в региона. В рамките на изложението, млади кулинарни таланти от гимназията ще участват в кулинарен спектакъл с гост шеф-готвач от Гърция - Стилианос Дигас.

На 9 и 10 октомври многобройните щандове ще са отворени от 9:30 до 19:00ч.

Организиран е и специален транспорт за участниците и гостите на МТИ „Културен туризъм“. Шатъл автобусът ще пътува на 9 и 10 октомври по маршрут от Хотел „Янтра“ през централната градска част и бул. „България“ до Бизнес Център Велико Търново. Спирките са същите като на градския транспорт: Площад „Велчова завера“, „Халите“, МДТ „Константин Кисимов“, Съдебна палата, Европейски информационен център, „Беляковско шосе“ и BCVT.

От спирката на хотел „Янтра“ автобусът ще тръгва в 9:00ч., 10:00ч., 16:00ч. и 17:00ч., а от BCVT – в 9:30ч., 10:30ч., 16:30ч. и 18:30ч.

МТИ „Културен туризъм“ се организира за 19-а поредна година от Община Велико Търново и Общинската агенция за туризъм „Царевград Търнов”.

За повече информация относно програмата: www.culturaltourism.info.


Ключови думи
Културен туризъм
Последни
Седмицата
Анкета