Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Нов централен офис поставя началото на поредна вълна от инвестиции в „Захарни заводи” - Горна Оряховица

  08.10.2024 11:49
Нов централен офис поставя началото на поредна вълна от инвестиции в „Захарни заводи” - Горна Оряховица

Единственият производител на захар у нас – „Захарни заводи” Горна Оряховица, откри на 1 октомври 2024 нов централен офис в производствената си база в града. Сградата ще е дом на управленския екип и администрацията на подразделенията на компанията, отговарящи за производството и търговия на захар, етилов алкохол, енергия и ремонтно-механични услуги.

Разгънатата застроена площ на пет-етажната сграда е 1 401 кв.м, има 60 работни места, разположени в уютни пространства в земни цветове, 3 зали за срещи и зелени зони за почивка на служителите. Проектът е на стойност 2,5 млн. лв. и е реализиран в периода януари – юли 2024 г. Проектант е арх. Венелин Георгиев, а главен изпълнител - фирма “Строник”.

С откриването на новата административна сграда се слага началото на поредица от инвестиции, насочени към развитието на производствените мощности на компанията и следващи стъпки към преход към зелена икономика.

Очаква се в следващата година да бъде завършен проектът в ново парово стопанство на газ, с което осигуряването на топлоенергия за производството на българска захар ще премине от въглища на газ. Стойността на проекта ще достигне 5 млн лева, съобщават от компанията.

Други 4 млн лв ще бъдат инвестирани в подмяна на филтър-пресите във фабриката за производство на захар, които са от ключово значение за производството на захар. Захарни заводи Горна Оряховица са единственият производител на този продукт у нас и са сред основните доставчици на захар за големите производители на сладки изделия в България.

По време на официалната церемония по освещаване на новия централен офис, изпълнителният директор на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ АД Валентина Ралева сподели, че той бележи новия етап в развитието на компанията и пожела на всички още повече смелост, мотивация и удовлетвореност.

Г-н Георги Узунов, председател на Надзорен съвет на компанията определи новата сграда като ярък символ за устойчивото и стабилно развитие на Захарни заводи и изрази увереност, че и занапред компанията ще бъде един от примерите за успешен български производител, както е било от 1912 година досега.

„Захарни заводи“ АД е основана през 1912 г. Тя е частна компания от холдингов тип. Активите на компанията към 31.12.2023 г. са в размер на 104 млн. лв, а консолидираният оборот за 2023 г. е 260 млн. лв. През последните 20 години, направените инвестиции са над 130 млн. лв. В портфолиото на компанията влизат производство и търговия със захар, захарни изделия, етилов алкохол, високо протеинови фуражи, енергия, извършване на ремонтно-механични услуги.


Ключови думи
Захарни заводи
Последни
Седмицата
Анкета