Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Избори 27 октомври 2024 г.

Десислава Танева и Димитър Николов представиха пред мениджърския екип на „Захарни заводи“ акценти от управленската програма на ГЕРБ-СДС

  05.06.2024 19:44
Десислава Танева и Димитър Николов представиха пред мениджърския екип на „Захарни заводи“ акценти от управленската програма на ГЕРБ-СДС

Ниската представителност в Народното събрание прави така, че решенията се взимат по-трудно. Затова по-добре гласувайте за който сте решили, отколкото да не гласувате. Най-важното е след тези избори България да има стабилно мнозинство за управление. Това е безкрайно необходимо на държавата, за да има прогнозируемост на бизнес средата.

С тези думи се обърна към мениджърския екип на „Захарни заводи“ председателят на Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите и бивш земеделски министър Десислава Танева. Днес Танева бе в най-големия работодател в община Горна Оряховица по инициатива на колегата си и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов, домакин бе изпълнителният директор на дружеството Валентина Ралева. Пред екипа Танева застана и като ръководител на екипа, изготвил частта от управленската програма на ГЕРМ-СДС в ресор „Земеделие“.

Управлението с лозунги задълбочава проблемите и е в експертен разрез във всеки един ресор. Имаме избори за национален и за Европейски парламент. Бих избрала да гласувам за ЕНП, защото това ще бъде най-голямата европейска партия в ЕП. Освен това сектор „Земеделие“ е строго регулиран от Брюксел и всяко влияние на партията, чийто член сме, увеличава влиянието на България при взимането на общоевропейските решения. Има и трето – харесвам ангажимента да бъдат съкратени 25% от администрацията на Брюксел. Тя утежнява работата на фермерите. Общоевропейските протести на фермерите бяха чути и ЕНП като най-голямата партия направи предизборната си програма като послания към тях. Послание е, че до 2027 г. ще деругираме това, което е възможно, за да облекчим прилагането на правилата на настоящата ОСП и за да намалим неравнопоставеността на пазара. Пред нас стои предизвикателството как да възстановим равнопоставеността на общоевропейския селскостопански пазар, обясни Десислава Танева.

Тя припомни, че с колегата й Деница Цачева, чийто ресор са трудът и работната сила, са предложили три мерки за облекчаване на достъпа до пазара на труда на фермерите. Първо – прилагане на национално финансирани програми за наемане на работници по временна заетост за прибиране на реколтата на земеделците. Второ – законопроект, с който да се спре изтичането на работна ръка към богатите държави и последващо утежняване на българската социална система с плащане на обезщетения за безработица за положен в чужбина труд. Трето – облекчаване на еднодневните трудови договори, въведени именно заради регламентиране на временната заетост при прибиране на реколтата.

Вие като предприятие може да се ползвате от част от нашата програма, свързана със сектор „Образование“ – да възстановим, на доброволен принцип, разбира се, финансирано от държавата полагането на доброволен труд, който да се зачита за стаж. Т. е. студенти от Аграрния университет например, от Университета за хранителни технологии, ученици от гимназиите с профил земеделие да полагат труд в предприятия, във ферми, свързани със специалността им. Същото е за животновъдните ферми, уточни Танева. И открои изключително сериозен проблем не само в ресора й – липсата на кадри.

Затова и в програма „Образование“ сме предвидили поредица от мерки за промяна във висшето образование според нуждите на бизнеса  - нещо, което в момента е нерегулирано, обясни Танева.

ГЕРБ не смята да променя данъчната система в България, бе припомнено на срещата в „Захарни заводи“.

Управлявали сме при такава данъчна система и не е имало проблем за приходите в хазната. Проблемите, които сега се явяват, са от неефективна дейност на агенциите, на администрацията. За съжаление не можем да обещаем на хранителната индустрия, че ще има промяна в политиката за ДДС. Планираните данъци в бюджета са с рекордно ниска събираемост – 19% от планираните 26. Това не се е случвало от 1992 г. Т.е. всяко движение в посока намаляване на приходите не би могло да се допусне поне в настоящата ситуация. Какво направихме ние – удължихме ставките за нулевото ДДС за зърното и хляба, но това, което ще опитаме да направим в нашия ресор, е цената, която плаща потребителят, да се разпределя по-справедливо по линията производител – вериги – потребител, посочи Танева. 

Планът на ГЕРБ е да промени стратегическия план, по който в момента се развива земеделието и по-големият фокус да бъде насочен към високопродуктивните предприятия. Ще запазим държавните помощи. На практика няма нито една държавна помощ, след като ние излязохме от управлението, начерта Десислава Танева още някои от акцентите от ресора си от програмата на ГЕРБ-СДС.

Вносът на мед от Украйна, дърводобивът и изсичането на горите, защитата на българския захарен пазар от вноса от Украйна, наредба за фискален контрол бяха сред темите, обсъдени на срещата.

Трябва да има устойчиво правителство, което да взима решение на база дебати, категоричен бе и Димитър Николов. Пред мениджърския екип на „Захарни заводи“ той застъпи тезата, че общините в регион Велико Търново не бива да се съревновават, а да се допълват, тъй като всяка има свой специфичен профил. В този ред на мисли кандидатът под номер 3 в листата на ГЕРБ-СДС за IV МИР сподели, че вижда развитието на Горна Оряховица като естествен индустриален, логистичен и транспортен център, от ключово значение за което са както железопътният транспорт, така и Летището.

По-рано днес Десислава Танева и Димитър Николов бяха в Стражица по покана на кмета Йордан Цонев. На посещението там бе и Даниел Панов – председател на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново. Срещата бе със земеделски производители и с представители на хранително-вкусовата промишленост. Посетен бе е и местният Хлебозавод. Всички срещи преминаха под формата на оживени дебати, в които от ГЕРБ-СДС обясниха защо трябва да се гласува за листата под номер 22 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Десислава Танева Димитър николов Захарни заводи
Последни
Седмицата
Анкета