Събота, 12 Oct 2024
            
Други Лясковец

Пъстър картофен празник сътвориха домакини и гости в Добри дял

  06.10.2024 07:54
Пъстър картофен празник сътвориха домакини и гости в Добри дял

Колоритен беше и тази година Празникът на картофа в Добри дял. Кулинарно-фолклорната изява се проведе за осми път и събра на едно място майстори кулинари, които обмениха опит, умения и стил. Празникът цели да покаже разнообразие от ястия, приготвени от картоф, като зеленчукът можеше да бъде подправян със сол, но също и да бъде поднесен под формата на десерти.

Разнообразие от основни картофени гозби, салати, мезета от картоф и различни десерти сложиха на трапезата сръчни домакини. Участниците можеха да се включат в празника без ограничение на брой кулинарни шедьоври, които представят, като събитието има състезателен характер.

Забавният конкурс от години се организира от Кметството, добридялското читалище „П. Р. Славейков-1903” и местния Клуб на пенсионера „Еделвайс”, подкрепени финансово от Община Лясковец. Празникът беше открит от кмета на селото Стоян Стоянов, а заместник-кметът на Общината Емилия Жилиева беше на място, за да поздрави за труда им участници и организатори и да пожелае успех на кулинари, жури и на празника като събитие, пазещо родните традиции. Да проследят надпреварата за избор на най-вкусно ястие от картоф, дойдоха и общински съветници.

И тъй като задачата на журито, което избира най-добрите ястия е трудна и отнема време, докато се дегустираше храната, за доброто настроение на събралите се гости и публика, имаше и концертна програма с народни песни и танци. Да веселят хората се отзоваха на поканата на организаторите самодейци от Плевен - ПФГ „Плевен“ със солистка Ганка Христова, танцова група „Руховска китка“ към НЧ „Развитие 1914“ с. Руховци, общ. Елена и Николай Николов от читалище „Виделина 1905“ и ККП „Изгрев“ с. Владислав, който поднесе рецитал.

В кулинарното състезание се включиха 30 участници, които представиха 56 ястия - 9 сладки и 47 солени, сред които салати, картофени хапки, кюфтета, картофени пастички, петифури, рула, торти, сладки от картоф, огретен, хляб, гофрети, питка, баници, пълнени картофи и още много други в най-разнообразни вкусове и форми, като имаше дори букет от картофи.

Компетентно тричленно жури с председател Борислав Банов и членове Катя Райкова и Асен Асенов класираха ястия в категориите солени изделия; сладки изделия; изделия с най-атрактивна визия. Имаше и Специална награда от кмета на селото, която грабна гостенката от стражишкото село Владислав Цветанка Михайлова. Първенци в надпреварата в трите категории са Веска Рачева, Мариана Стоянова и Иванка Маринова. Награда получи и участникът с най-много ястия - цели седем на брой и това е Живка Иванова от Добри дял. Наградени бяха и най-малкият помощник в кулинарните приготовления и това е Мария Петрова на 3г. от Добри дял и най-възрастният участник Николай Николов - на 79 г. от с. Владислав.

Събитието приключи с награждаване на призьорите кулинари с награди, осигурени от организаторите, а на абсолютно всички останали участници бяха връчени поощрителни грамоти.


Ключови думи
Празник на картофа Добри дял
Последни
Седмицата
Анкета