Понеделник, 15 Яну 2024
            
Други Лясковец

В Добри дял за седми път се проведе Празник на картофа

  16.10.2023 09:30
В Добри дял за седми път се проведе Празник на картофа

В лясковското село Добри дял отново кулинари и самодейци се събраха за Празника на картофа – есенна кулинарно-фолклорна изява, наложила се през годините. Седмото издание на Празника на картофа се проведе тази година на 14 октомври - Петковден в читалище „Петко Р. Славейков-1903“. Празникът се организира от Кметство Добри дял, настоятелството на читалището, с участието на дамите от клуба на пенсионера „Еделвайс“ в селото и с финансовата подкрепа на Община Лясковец.

Проявата бе открита от председателя на читалището Ганчо Куруджиков и приветствана от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова.В специално обособен кулинарен кът бяха изложени различни ястия и блюда, приготвени само и единствено от картоф. Изделията оцени жури с председател Живка Иванова и членове Ганка Василева и Петя Стоянова. Традиционно бяха избрани и наградени най-вкусните картофени гозби. Кулинарите се състезаваха в две категории – с приготвените от тях солени и сладки изкушения от картоф, като тази година картофените произведения бяха направени от участници от Добри дял и Лясковец. Организаторите бяха предвидили както винаги и награди за най-млад и най-възрастен участник, а тази година тези отличия заслужиха Виолета Куруджикова – най-млад кулинар и две възрастни дами – 76-годишната Пенка Стамова и 79-годишната Стойка Донева.

Атанаса Куруджикова спечели трета награда на журито в раздел „Солени ястия“ за своите вкусни „Пирожки“. На второ място в тази категория е Пенка Стамова, която грабна наградата за ястието си със заглавие „Три картофа, три яйца“. Първа в класацията е Ганка Петрова, на която бе присъдена и наградата за „Визия на ястие“ – тя бе приготвила красива и вкусна „Солена торта“.

В раздел „Десерти от картоф“ на трето място журито класира Емилия Жилиева, втората награда е за Марияна Стоянова, а първа награда бе присъдена на Иванка Маринова за „Картофени бонбони с кокос“.

Призьорите получиха, освен аплодисменти за труда и старанието си, също и грамоти и предметни награди от организаторите, а докато протичаше кулинарният конкурс, на сцена се изявяваха дошлите да отправят музикален поздрав към своите добридялски приятели певци от Фолклорна група „Настроение“, град Габрово.


Ключови думи
Празник на картофа Добри дял
Последни
Седмицата
Анкета