Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Зам.-кметът на Горна Оряховица Даниел Божанков връчи сертификати за успешно премината стажантска програма в Барселона на ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“

  02.10.2024 11:05
Зам.-кметът на Горна Оряховица Даниел Божанков връчи сертификати за успешно премината стажантска програма в Барселона на ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“

Зам.-кметът на Горна Оряховица Даниел Божанков бе гост в Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“, по повод успешното приключване на поредния проект по програма Erasmus+ „Европейско качество в професионалното образование“.
На официална церемония Божанков и директорът на гимназията Георги Иванов връчиха на учениците сертификати за успешно проведена производствена практика в испанския град Барселона.
Адмирации за активността на младите хора изрази зам.-кметът с ресор бюджет, финанси, икономическо развитие и международни отношения. Пред възпитаниците на гимназията той сподели собствения си опит от ученическите години и участието си в подобни стажантски програми. Даниел Божанков разказа, че именно сертификатите, добити от тях, са му помогнали навремето да започне първата си работа. Такива сертификати и в момента имат тежест пред голяма част от работодателите, но това ще бъде и официално, след въвеждането на Европейски паспорт на доброволеца, какъвто напоследък се коментира в общността.

Зам.-кметът обясни, че в него ще се вписва доброволческият опит и сертификатите от участия в различни програми. Даниел Божанков насърчи горнооряховските ученици да използват всяка възможност, за да трупат сега знания и умения, които ще им бъдат безценни в професионалната реализация в бъдеще.
По проекта „Европейско качество в професионалното образование“ възпитаниците на ПГЛПИ „Атанас Буров“ имаха възможност да повишат своите професионални умения в реална работна обстановка в пет водещи испански фирми. В същото време те ежедневно усъвършенстваха комуникативните си умения и английски език.
Новост в тазгодишния проект бе участието на четирима преподаватели от училището, които надградиха професионалния си опит в своите направленията – икономика, инженерни науки, транспорт.
На провелата се официална церемония учителите също бяха удостоени със сертификати за участие и професионална квалификация.
След успешното приключване на този проект, през настоящата учебна година гимназистите са в очакване на нов, по време на който седемнадесет възпитаници на ПГЛПИ „Атанас Буров“ ще се усъвършенстват в Милано, Италия.


Ключови думи
ПГЛПИ Еразъм+