Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“ бяха на практика в Барселона

  10.09.2024 13:19
Ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“ бяха на практика в Барселона

Участието на ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Проект „Европейско качество в професионалното образование“, съфинансиран от Център за развитие на човешките ресурси и програма „Еразъм +“ на Европейския съюз, даде възможност на петнадесет възпитаници от гимназията да реализират своята годишна производствена практика в гр. Барселона, Испания. От 7 до 27 юли 2024 г. учениците бяха разпределени в пет испански фирми, където изпълняваха дейности, свързани със специалните предмети, по които се обучават.

В Taller Ginger, студио по моден дизайн, Свилена Грешева се занимава с обработка и дигитално съхранение на счетоводни и търговски документи. В Manos De Fuego, агенция за организиране на развлекателни дейности, двама ученици от специалности Банково дело и Електронна търговия /Симеон Славев и Радослава Гроздева/ работиха върху организация, документална изрядност и подготовка на забавни дейности в различни сфери на изкуството. В ателието за изобразително и приложно изкуство Associacio Cultural TUDANZAS със сортиране и архивиране, с обработка на платежни и трансферни документи на произведения на изкуството се занимаваха Десислава Яръмова и Гергана Генова от специалности „Оперативно счетоводство“ и „Банково дело“. Четирима ученици от същите специалности /Християна Миланова, Теодора Колева, Мирослав Нотев и Борис Радков/ бяха разпределени в учебно-възпитателното заведение Кinder Barcelona. Задачите, които им бяха възложени, се състояха в сканиране и дигитализиране на документи, с цел цифровизиране и улесняване работата на организацията. Блестящи умения по специалността „Експлоатация на автомобилния транспорт“ демонстрираха Даниел Димитров, Александър Късев, Петьо Попов и Станимир Ангелов във фирма VIASCOOTER. На тях им бе дадена възможността да усетят реалната работна атмосфера при продажба, поддръжка и ремонт на различни модели и марки бензинови и електрически мотопеди.

От 21 до 27 юли 2024г. слънчева Барселона посрещна и екипа от четирима преподаватели по професионална подготовка в ПГЛПИ „Атанас Буров“ – Г. Стефанова, Н. Николова, В. Димитрова и зам.-директора Й. Петров. Те имаха възможност да посетят и да се запознаят отблизо с дейността на четири водещи испански фирми в областта на дигиталните технологии. Срещите, инициирани от „Bamos“ Barcelona, позволиха на пилотния екип да се срещне и да разговаря с иновативни бизнесмени, ръководещи успешни мултинационални предприятия.

Наред с провежданата професионална практика, целта на проекта бе и да постави учениците в реална житейска и социална среда, което ги изправи пред много предизвикателства. Сблъскаха се с живота в огромния непознат град, както и със самостоятелния  живот в хостел, далеч от родители и роднини, под зоркия поглед на директора Георги Иванов. Усетиха атмосферата на съжителството в колектив, научиха се да работят в екип за поддръжката и хигиената във всички помещения на хостела. По време на разходките из Барселона, всички те се научиха на отговорност: да пазят по-внимателно своите лични вещи и документи. Децата имаха възможност да се докоснат до всички културни, природни и исторически забележителности на Барселона, да усетят испанския колорит от обичаи, храни и традиции.

Всички участници в проекта се завърнаха изпълнени с много емоции, полюсни и пъстри като многоцветната Барселона.


Ключови думи
ПГЛПИ "Атанас Буров" Еразъм+