Събота, 28 Сеп 2024
            
Общество Павликени

Започва разширяване на детската градина в с. Върбовка

  27.09.2024 10:40
Започва разширяване на детската градина в с. Върбовка

С официална церемония беше даден ефективен старт на изграждането на пристройка към детска градина „Цветни мечти“ в с. Върбовка. Проектът се изпълнява по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища”, 2024 - 2026, Модул 1 „Изграждане на нови сгради за детски ясли и детски градини, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи” към Министерството на образованието и науката.

Първа копка на обекта направиха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на детската градина Дияна Филипова и кметът на кметство с. Върбовка Антон Антонов.

„Тази сграда е мястото, където нашите деца правят първите си крачки към знанието, социалните умения и общуването. Тук те растат, учат се и създават приятелства, които ще ги съпътстват през целия им живот. Именно затова инвестицията   е толкова важна за нас. Ние инвестираме не само в тухли и бетон, а в бъдещето на нашите деца, в бъдещето на село Върбовка и в бъдещето на нашата община“, каза в словото си инж. Манолов.

Предвижда се изграждане на нов отделен вход/изход, санитарен възел и гардеробна за съответната група. Терасата на втория етаж ще бъде затворена изцяло и ще се разширят занималнята и спалнята, с което ще се осигурят места за още 22 деца и ще се осигури здравословна, физически безопасна и естетически приветлива среда за отглеждане, възпитание и обучение на децата.

Планира се още основен ремонт на съществуващия покрив, подмяна на електрическата и ВиК инсталации, както и система за отопление и климатизация. Ще бъде направена външна топлоизолация и ще бъде поставена PVC дограма на вратите и прозорците. Съществуващите помещения ще бъдат ремонтирани и осъвременени.

Средствата за реализиране на проектните дейности са в размер на 609 625 лв. с ДДС и са предоставени от Министерството на образованието и науката.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Кидат Груп“ ЕООД - Велико Търново с управител инж. Кирил Атанасов. Строителен надзор на обекта и инвеститорски контрол по време на строителството ще осъществява фирма „Ники Инвест-77“ ООД - Плевен с управител Мая Василева. Фирма „Тръст Билд Про“ ЕООД - София, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

С реализирането на проектните дейности детската градина ще бъде разширена и модернизирана, което ще доведе до увеличаване броя на обхванатите деца и ще се създаде среда за качествено възпитание и развитие на детската личност при наличието на равен шанс за всяко дете.

Срокът за изпълнение на проекта е до края на 2026 г.

Отец Константин отслужи водосвет за здраве и благословение на работата по обекта. Децата от Детска градина „Цветни мечти“ поздравиха присъстващите с кратка музикална програма.


Ключови думи
детска градина Върбовка
Последни
Седмицата
Анкета