Неделя, 28 Апр 2024
            
Общество Павликени

Откриха обновената сграда на Народно читалище „Христо Ботев -1888” във Върбовка

  03.03.2024 09:02
Откриха обновената сграда на Народно читалище „Христо Ботев -1888” във Върбовка

С официална церемония беше открита обновената читалищна сграда на НЧ „Христо Ботев-1888” в с. Върбовка, община Павликени. Благодарение на средствата, предоставени с постановление на Министерски съвет, културният център има нов съвременен облик и вече няма опасност рушащи се и падащи елементи от фасадите да застрашат живота и здравето на ползвателите.

 Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, заедно с кмета на Кметство Върбовка Антон Антонов и управителя на строителната фирма-изпълнител инж. Кирил Иванов официално прерязаха лентата на обновената читалищна сграда.

Конструктивно становище за необходимостта от спешен ремонт беше изготвено през август 2022 г. След това беше внесено предложение до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с искане за средства за ремонта на сградата. С ПМС № 293 от 12.04.2023 г. обектът е финансиран с обща стойност на разходите 405 123,68 лв. с ДДС.

„Най-голямата ценност за всяко българско селище е да има своя културен център, където да гори българският дух, да се развиват местните традиции, а хората от всички възрасти да бъдат приобщавани към изкуствата. И затова предците ни са създали читалищата и са ги настанили в най-представителните сгради във всяко населено място. Благодарение на ремонта, който извършихме през изминалите месеци, в с. Върбовка ще продължи да кипи бурен културен живот още десетилетия занапред!“, каза инж. Манолов. Той съобщи, че до края на годината в селото предстои да бъдат завършени още обекти – допълнителното водоснабдяване, спортна площадка в двора на Основно училище „Филип Тотю“, както и разширение на Детска градина „Цветни мечти“.

С приветствие се обърна и кметът на Кметство Върбовка Антон Антонов. „Този ремонт на сградата на читалището е мечтата на всеки един кмет. Преди пет години бяха ремонтирани всички пътища, които водят към Върбовка. Само след няколко седмици ще открием и допълнителното водоснабдяване на селото“, каза кметът.

Значими промени бяха извършени в читалищната сграда. Основно са ремонтирани покривите  на основната сграда и на пристройката към нея. Обновени са фасадите на двете сгради, като максимално е запазен характерният облик на читалището. Подменена е старата дървена дограма със система от PVC профили и стъклопакет. Монтирана е мълниезащитна инсталация с приемник с изпреварващо действие. Компрометираната бетонна козирка е ремонтирана.

Обновени са вътрешните помещения и е ремонтирана амортизираната електрическа инсталация. Ремонтирани са външните странични стъпала и тротоарните настилки около основната сграда и пристройката.

Строително-монтажните дейности извърши фирма „Кидат Груп“ ЕООД - Велико Търново с управител инж. Кирил Иванов. Инвеститорският контрол на обекта осъществи фирма "Минерва КЛ" ЕООД - Велико Търново с управител инж. Анелия Чакърова. Конструктивното становище е изготвено от фирма „Атеко“ ЕООД - Велико Търново с управител инж. Недко Папазов.

Водосвет за здраве и освещаване на обновената читалищна сграда извърши отец Димитър.

В празника със свои изпълнения се включиха оркестър „Павликени“ при Народно читалище „Братство-1884“ - Павликени, децата от Детска градина „Цветни мечти“, учениците от Група за български народни танци при Основно училище „Филип Тотю“, Дилян Маринов, възпитаниците от Класа по народно пеене при Народно читалище „Братство-1884“ - Павликени - Румена Кънчева, Галия Станева, Даринка Костова, Даринка Костова и Елка Ангелова, както и Женски народен хор за обработен фолклор при Народно читалище „Съединение-1879“ с. Бутово.


Ключови думи
Върбовка