Петък, 20 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

След безспорен успех на фестивал в Торонто: Филм на Николай Русакиев и Мартин Георгиев с прожекция в Лясковец

  20.09.2024 09:44
След безспорен успех на фестивал в Торонто: Филм на Николай Русакиев и Мартин Георгиев с прожекция в Лясковец

Броени дни след постигнат пореден безспорен успех, документалният филм „От другата страна“ на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев ще бъде представен в Лясковец. В града лентата гостува по покана на кмета Васил Христов и цялото общинско ръководство. Лясковец е едва четвъртият български град, в който „От другата страна“ ще бъде представен, след София, Велико Търново и Плевен.

Филмът е един различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк и новозавладени територии. Действието се развива през месец април 2023 г., а Мартин Георгиев вижда лично какво се случва и от двете страни на конфликта.

„От другата страна“ е със заявка за най-награждаван български документален филм. Припомняме, че Международният филмов фестивал Best Film Awards, с рейтинг в американската ранг листа IMDb, отличи „От другата страна” с приза „Най-добър игрален документален филм“. Второто отличие е в абсолютната категория GOLD, където филмът има почетна награда и е заедно с големия победител в тази графа. „От другата страна” печели приза в конкуренция с още 20 филмови документални ленти от цял свят. Международният фестивал на независимото кино в Ливърпул „пресява“ 1300 филма от цял свят и класира „От другата страна” на финала в своя конкурс в началото на тази година. В официалната селекция филмът беше и на филмови награди за независимо кино в Ню Йорк, а в разгара на лятото беше и полуфиналист на два международни форума - за автори на филми в Чикаго и за документални филми в Истанбул. Селекция получи и за кино фестивал за документално кино в Лос Анджелис, а от фестивал Great Lakes в Пенсилвания попада в официалната селекция. Наскоро филмът влезе и в квалификационен фестивал за канадските Оскари.

Последното – засега – отличие на лентата е от Международния Ноливуд филмов фестивал в Торонто, като наградата бе получена лично от Мартин Георгиев.

Филмът „От другата страна“ ще бъде представен в Лясковец на 25 септември 2024 г. (сряда) в салона на НЧ „Напредък-1870“ от 19:00 часа.

Входът е свободен.


Ключови думи
Мартин Георгиев Николай Русакиев От другата страна
Последни
Седмицата
Анкета