Четвъртък, 11 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Български документален филм получи големите награди на филмов фестивал зад океана

  11.01.2024 14:31
Български документален филм получи големите награди на филмов фестивал зад океана

„От другата страна“ вече е с първи две международни отличия от международен конкурс в Съединените американски щати. Първият за годината Международен филмов фестивал Best Film Awards с рейтинг в американската ранг листа IMDb отличи „От другата страна“ с приза „Най-добър игрален документален филм“. Второто отличие е в абсолютната категория GOLD, където филмът има почетна награда и е заедно с големия победител в тази графа. „От другата страна“ печели приза в конкуренция с още 20 филмови документални ленти от цял свят.

„От другата страна“ е вписан за участие в още 20 международни фестивали по цял свят, които ще се провеждат до края на 2024 г., но определено Best Film Awards е най-престижният.

„От другата страна“ е проект на именития български режисьор Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев, който е автор и оператор на лентата. Действието се развива през месец април 2023 г. Мартин Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече беше ходил в Одеса, Николаев и Киев в началото на войната, когато всички украинци бягаха в обратна посока. И още тогава поиска да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол.

Тъй Мартин е журналист от страна, член на НАТО - обявена от руския президент Путин за „вражеска държава“ - допускането му там изглеждаше невъзможно. Но точно една година след началото на конфликта, той получи виза и акредитация, след което прекара две седмици от „другата“ страна. Сам. Така вероятно той стана единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия, докато между тях се води война. И има две военни акредитации. Нещо повече – Мартин Георгиев със сигурност е последният чужденец, посетил централата на Частната военна компания „Вагнер“ преди метежа на Пригожин и последвалата му смърт.

Неофициална премиера на трейлъра на филма „От другата страна“ беше направена в края на месец декември пред може би най-подходящата аудитория - студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет, които се срещнаха с български журналисти, отразявали на терен войната в Украйна.  Там присъстваха представители на Украинското и Американското посолства, които също проявиха интерес към филма.

Филмът е едночасов разказ за двуседмичното пребиваване на Мартин в Москва, Донецк, Мариупол, Санк-Петербург… По своята същност представлява възстановка на неформален разпит на Мартин Георгиев пред ДАНС след прибирането му от фронта. Още тогава (месец май 2023 г.) той предупреди Агенцията за национална сигурност за подготовката на гражданска война в Русия. Пътуването му между Москва и Донецк с човек от ЧВК „Вагнер“, както и случилото се на фронта, го  наведоха на тези мисли. След метежа на Пригожин тесен кръг от хора, които знаеха за този разпит, потърсиха авторите на филма с въпрос: И сега, какво следва?

Отговорите са „От другата страна“.

Режисьор и главен „виновник“ да се получи този документален разказ са Николай Русакиев и неговият екип.  Николай Русакиев няма нужда от представяне. Той е част от продуцентска къща „Телеман“. Главен режисьор на „Горещо“, „Отечествен фронт“, „Директно Карбовски“, „Ничия земя“ и „Емигранти“, които са сред най-гледаните предавания в българския телевизионен ефир. Сценарист на множество български филми, както и на предаванията „Ку-Ку“, „Каналето“ и „Хъшове“.

Точната дата за българската премиера на филма е в процес на договаряне, но със сигурност ще е в синхрон с информационния повод „Две години война в Украйна“.

 


Ключови думи
Мартин Георгиев Николай Русакиев От другата страна
Последни
Седмицата
Анкета