Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Култура Лясковец

В Лясковец отбелязаха 200 г. от рождението на Никола Козлев

  19.09.2024 09:48
В Лясковец отбелязаха 200 г. от рождението на Никола Козлев

В Лясковец бе отбелязана 200-та годишнина от рождението на Никола Козлев. Музеят на гурбетчийското градинарство трудно побра желаещите да отдадат почит на възрожденеца,  считан за един от родоначалниците на революционната поема като жанр.

С представяне на никак нелекия му живот започна вечерта, организирана от Община Лясковец. Презентацията мина под звуците на „Черен арап и хайдут Сидер“ в изпълнение на Гюрга Пенджурова.

Най-вече с тази поема, приемана за първата завършена революционна, Никола Козлев остава в българската литературна история. „Черен арап и хайдут Сидер“ илюстрира един от пътищата за усвояването на поетиката на българския фолклор. По думите на проф. Кирил Топалов, тази поема е в точния смисъл на думата между фолклора и литературата - тя все още не е станала истински пълноценна литература, но не е вече и фолклор.

За живота и творчеството на Никола Козлев разказа специалистът „Култура“ в Община Лясковец Марияна Крумова. Минути по-късно публиката чу стихотворение, отличено в организирания от повече от десетилетие от Община Лясковец Областен литературен конкурс „Цани Гинчев и Никола Козлев“. Автор на стихотворението „Потекло“ е лясковската поетеса Валя Петрушева, която го изпълни лично.

Това стана на фона на пано от мед, дело на нейния баща – учителя Христо Петрушев, изработил го преди половин век. Паното изобразява битката между Черен арап и хайдут Сидер.

След Музея, събитието се премести пред паметника на Никола Козлев в централния градски парк. Там бяха поднесени венци и цветя от името на Община Лясковец в лицето на зам.-кмета Емилия Жилиева, гости от ВТУ - доц. д-р Невена Гавазова – директор на Научноизследователски център „Търновска книжовна школа“, археолога и музеолог д-р Диана Митева, представители на читалище „Напредък 1870“, на пенсионерските клубове „Зора“ и „Мазневска чешмичка“, на Клуба на ветераните, на хората в неравностойно положение и др.

Част от събитието бе и секретарят на Общината Емилия Иванова.

Благодаря ви, че сме тук, заедно, да почетем Никола Козлев. Имена като неговото трябва да бъдат помнени и почитани, обърна се към лясковчани и гости Емилия Жилиева.


Ключови думи
Никола Козлев годишнина Емилия Жилиева