Сряда, 15 Май 2024
            
Други Лясковец

Читалището в Козаревец отбеляза 125-та годишнина

  29.04.2024 09:50
Читалището в Козаревец отбеляза 125-та годишнина

Козаревското читалище „Земеделец-1899“ отбеляза годишнина от запалването на искрата в селото – 125 г. от създаването си. Много гости и приятели събраха за своя празник настоящите радетели и пазители на духовния плам – самодейните творчески колективи, които поддържат културния живот в селото днес. Това са талантливите актьори от Театрална трупа „Парашкев Парашкевов“, певческата Група за обработен фолклор „Авлига“, Детска група за литературно слово, Коледарска група, Детска творческа работилница, както и Клуб за народни хора „Хей брей“.

Всички самодейци се събраха и представиха свои изпълнения в празничната вечер. Гости на тържеството им бяха бивши творци, спомоществователи, съмишленици, почитатели. Празникът им уважиха и заместник-кметът на Община Лясковец Емилия Жилиева и кметът на селото Красимира Колева.

Колективите при читалището, председателят им Тодор Тодоров и секретарят Йорданка Андреева бяха поздравени сърдечно, получиха и подаръчни ваучери и поздравление от кмета Васил Христов и от председателя на общинския съвет Сергей Добрев, както и подаръци от кмета на селото Красимира Колева, от гости и приятели. Празничната вечер включваше кратка презентация за историята и успехите на читалищните дейци, песни от нови репертоар на група „Авлига“, а актьорите от трупата и децата поднесоха много емоционален поетичен спектакъл на български автори лирици.

В далечната 1897 читалищната дейност започва в стая на старото училище, отваря се завеса и магията, наречена театър, започва в Козаревец. Още преди да се учреди читалище, театралната самодейност в селото е факт и така с драмата „Иванко, убиецът на Асеня” е поставено началото. През 1899 г. е основано читалище в селото, дарени са и около 80 книги за библиотека, а днес има над 12 500 регистрирани библиотечни единици.

Пламъкът запалват и разгарят във времето стотици имена, сред които първият - даскал Никола, секретар-касиер на читалището, библиотекар, заместник-председател и председател, както и Иван Банков, Христо Минчев-Хаджията, Никола и Петър Богданови, Малин Дончев, Дочка Русанова, Калчо Иванов, Илия Дечев, Борислав Дончев, Петьо Колев, Парашкев Парашкевов, Тодор Тодоров. През 1965 г. е създаден местен духов оркестър, изграден от самородни таланти.

През 1986 г. певческото любителско изкуство е възобновено. Сформира се вокална група „Младост”, ръководена от Иванка Павлова, а от 2012 г. се именува „Авлига”, придобила с много труд цял куп отличия.

Сред пожълтелите страници на читалищната история намира своето място и танцовата самодейност. Първият танцов концерт е изнесен през 1949. В по-късен етап се оформя и група за автентичен фолклор, а днешните негови последователи са фолклорен клуб с ръководител Ивайло Добрев, които също имат завиден брой медали от участия. Функциониращата при читалището коледарска група с изявите си осигурява средствата, необходими за комплекти костюми и коледарския реквизит. Коледуването е част от културния календар и е възобновено по идея на Парашкев Парашкевов.

С основаването на читалището през 1899 г. любителското театрално изкуство намира своята естествена среда. Високи отличия и гордост за историята на самодейния театър носи през 1978 г. пиесата „Рожден ден” с режисьор Илия Димитров. Следват „Криворазбраната цивилизация”, „Клопка”, „Чичовци”, „Вражалец”, „Боряна”, „Свекърва”, „Големонов” „Просяшко приключение”, „Михал”, „Българи от старо време”, „Милионерът” „Торба-хитрости”, „Събота , неделя , понеделник”, „Службогонци”, „Боряна”, „Годеж”, „Женско царство”, „Госпожа Министрешата”, „Гълъбът“, донесли на актьорите много награди и Дипломи за актьорско майсторство. Отличията идват от участия на националните прегледи в Кортен, Драганово, Нова Загора, Самоков, Лом, Хисаря. Участията на тези национални форуми са след предварителна селекция на съставите, а козаревският се нарежда сред 20-те най-добри от цяла България. Извън граница съставът има участие по покана на Дружеството на банатските българи в Румъния. В настоящия момент трупата носи името „Парашкев Парашкевов” и в нея участват 15 самодейци.

В летописните страници на читалището ежегодно присъстват характерни за козаревчани фолклорни инициативи, които се превръщат в общоселски празници и които читалището реализира в партньорство с кметството, клуба на пенсионера, конярското дружество и детската градина - Бабинден, Трифон Зарезан, Тодоровден, Ден на кокошата чорба, Ергенска сватба, юбилейни чествания, тематични празници и др.

Към читалището функционира и Лятна детска творческа работилница, включваща занимания по квилинг, рисуване, драматизации, кулинария, четения, занаяти и др.

Всичко това нямаше да бъде възможно без една инициатива, започнала в 60-те години на ХХ век – изграждането на новата читалищна сграда. Тя е построена и открита на 10 юни 1972 г. Дан за това имат всички козаревчани с над 1500 трудови дни.

През 2010 г. читалището придоби нов облик по проект „Обновяване и модернизация на читалищна сграда” и в момента то е едно от най-модерните читалища в региона.

Днес читалището в Козаревец не е само културна институция, а и място за информация, наука, образование, средище на знанието и пазител на българщината - истинско духовно огнище.


Ключови думи
читалище „Земеделец-1899“ годишнина
Последни
Седмицата
Анкета