Събота, 21 Сеп 2024
            
Общество Свищов

Министърът на регионалното развитие и кметът на Свищов откриха обновената сграда на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

  16.09.2024 13:43
Министърът на регионалното развитие и кметът на Свищов откриха обновената сграда на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, Виолета Коритарова-Касабова - министър на регионалното развитие и благоустройството и ресорният заместник-кмет д-р Анелия Димитрова бяха гости на празничното честване в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. На старта на новата учебна година символично беше прерязана лентата на обновената сграда на училището. Обновяването стана чрез реализирането на проект „Изпълнение на СМР – фасадна реставрация, енергоспестяващи мероприятия, вътрешен ремонт, ремонт на спортна площадка и нова мълниезащита в Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, гр. Свищов“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020” на стойност  близо 3 млн. лева.

Д-р Генчо Генчев приветства учителите и учениците с думите: „Поздравявам Ви по случай откриването на новата учебна година и Ви пожелавам попътен вятър в полето на образованието и науката! Искам да изразя своята гордост от високото ниво на подготовка и отличните резултати, които свищовските ученици постигат на национално ниво!  Тези успехи не само са повод за гордост, но и носят надежда и оптимизъм за бъдещето! Благодарности към професионализма на всички педагози и поздравления за усърдието на техните възпитаници! Пожелавам ентусиазмът и дръзновението никога да не Ви напускат и през новата учебна година да постигате нови и още по-големи успехи!“.

Той подчерта значимостта на реализирания проект за реставриране и обновяване сградата на Търговската гимназия, както по отношение на образованието, така и към опазването на културното наследство. Кметът благодари на министър Коритарова за подкрепата на регионалното министерство за модернизирането на образователните институции, като отбеляза че Община Свищов води последователна и целенасочена политика за създаване на съвременна и безопасна образователна среда в училищата и детските градини, за да се осигуряват необходимите условия за високо качество на образователния процес и развитие потенциала на децата и учениците. В заключение,  д-р Генчев пожела новата учебна година да бъде здрава и ползотворна.

С вълнуващи тържества започна новата учебна година в образователните институции от община Свищов

С много вълнение, усмивки, цветя, празнични емоции и настроение – така училищата и детските градини в община Свищов отбелязаха тържествено първия учебен ден. Общо 2450 ученици влязоха в класните стаи в три средни и пет основни общински училища, както и в две държавни професионални гимназии. С решение на Министерски съвет 4 от тях са включени в списъка на иновативните училища за новата учебна година. За първи път, училищния праг прекрачиха 214 първокласници, като всички те по традиция бяха зарадвани в празничния ден с подаръци от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев - образователна книжка със специално послание и учебни пособия. Детски глъч, стихове и песни огласиха дворовете на 7 детски градини и 8 техни филиала в общината.

Гости на откриването на учебната година в останалите училища в община  Свищов бяха заместник-кметовете д-р Станислава Стоянова, Бедри Алиев и Иван Шопов, председателят на Общинският съвет д-р Кристиян Кирилов, секретарят на общината Любомира Петрова, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ д-р Росен Маринов, началникът на отдел „Образование и младежки политики“ Румяна Кузева и експерти от образователния отдел.   


Ключови думи
Виолета Коритарова Генчо Генчев търговска гимназия
Последни
Седмицата
Анкета