Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество Полски Тръмбеш

Съвместна изложба за банковото дело представят музеите на Горна Оряховица и Полски Тръмбеш

  05.09.2024 20:57
Съвместна изложба за банковото дело представят музеите на Горна Оряховица и Полски Тръмбеш

Оригинална идея за изложба реализират в партньорство историческите музеи на Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. С експозицията, озаглавена „Пари, банки и музеен разказ за тях“, ще бъдат отбелязани 162-годишнината от създаването на банковата къща на Бурови в Горна Оряховица и 110-годишнината от учредяването на първата банка в Полски Тръмбеш.

Изложбата ще бъде открита първо в Исторически музей – Полски Тръмбеш, на 8 септември от 11.30 часа, като част от празничната програма за 60-годишнината на града.

В практиката на българските музеи до момента не е създавана подобна експозиция, въпреки че темата за историята на парите и банките по нашите земи предизвиква значителен интерес. Съвместната изложба представя съхранени банкови книжа (заповеди на запис, акции, дялове и др.), банкови аксесоари (печати, сметачни машини и пособия), две колекции на горнооряховския музей от български монети и банкноти, емитирани в периода от 1881 до 1969 година.

Изложбата ще остане експонирана в Полски Тръмбеш до края на месец октомври, след което ще бъде представена и в Исторически музей – Горна Оряховица.


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица изложба Полски Тръмбеш