Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Общество Павликени

За първи път филм показва непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край

  30.08.2024 11:04
За първи път филм показва непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край

Премиерата на първия документален филм, който показва непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край, се състоя в Павликени. В сградата на НЧ „Бартство-1884“ се проведе първата прожекция на творбата, а присъстващите разгледаха и изложба с допълнителна информация за обектите, включени във филма.

Филмът насочва интереса си към места и обекти, които са по-малко познати. Сред тях са общоисторическите обществени колекции в селата Дъскот, Михалци, Караисен и Вишовград, Селскостопанският музей и Мемориална музейна сбирка „Серафим Северняк“ в с. Горна Липница, исторически местности, свързани с битките на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и на Филип Тотю, църквата „Пресветая Богородица“ в с. Михалци, която е паметник на културата с национално значение и др. Показани са и местни обичаи като Иванови влачуги, които са нематериално културно наследство.

Документалният филм и изложбата са създадени в следствие изпълнението на проект „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“ с бенефициент НЧ „Съединение-михалци-1870“ с. Михалци, община Павликени и договор №LI-E-2023-6 от 22.11.2023 г. към Национален фонд „Култура“. Той е на стойност 14 425 лв. Негови партньори са Исторически музей - Дряново, Музей на Възраждането „Иларион Макариополски“ - Елена, СУ „Бачо Киро“ - Павликени и ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка.

Ръководител на проекта е д-р Диана Митева. Режисурата на филма е поверена на Румен Василев - един от най-изявените съвременни кино оператори в България. Сценарият е на Евгения Александрова. В екипа на проекта са още фотографът Венцислав Симеонов от Исторически музей – Дряново, директорът на музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ -  Елена Светослав Петров, секретарят на НЧ „Съединение-Михалци-1870“ и координатор на проекта Лилия Дончева и Ганчо Александров - консултант на проекта.

В проекта се включиха ученици от общината, които с огромен ентусиазъм участваха в снимките на филма, както и в останалите дейности - фотоработилница и ателие „Екранни изкуства“.

Ръководителят на проекта Диана Митева благодари на своя екип за тяхната дейност и прекрасната ни съвместна работа. „Проектът нямаше да бъде възможен без безкористната подкрепа и голямата помощ, която ни оказаха кметовете на селата в община Павликени. Огромно съдействие получихме също от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов и директорът на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов. Благодаря Ви, че работихте заедно с нас!“, каза тя.

Приветствие към присъстващите отправи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. „Нашата община е дом на много традиции, обичаи и обреди, които са ни завещани от предците ни. Всички те представляват съкровищница от знание и мъдрост, които оформят идентичността ни като павликенчани. Тези традиции са от изключителна важност, защото ни напомнят кои сме и какви са нашите корени. Затова е от съществено значение да ги съхраним и популяризираме, не само сред местните жители, но и сред посетителите на нашата община. Вярвам, че разпространението на този филм ще допринесе още повече българи да проявят любопитство и да посетят павликенския регион“, каза той.

Сред официалните гости бяха и заместник-кметът на община Лясковец Емилия Жилиева, кметове на кметства, директори на държавни институции, общественици.

На премиерата присъства генералният директор на Международния кинофестивал „Славянска приказка“ Елена Табанова – Димитрова. След края на прожекцията тя изказа своето мнение за филма и посочи, че „той е много ценен, защото трябва хората да си помнят историята и да се учат от нея, тъй като народ без история е народ без бъдеще“. Тя съобщи, че филмът е селектиран да участва в XII  издание на фестивала, който ще се проведе в периода 9-11 септември 2024 г.


Ключови думи
културно-историческо наследство на Павликенския край филм