Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Общество Павликени

Филм разказва за непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край

  26.08.2024 13:50
Филм разказва за непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край

На 28 август от 17:30 ч. ще се състои премиерата на документалния филм и изложбата „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“. Представянето ще бъде в големия салон в сградата на НЧ „Бартство-1884“ в Павликени, а входът е свободен.

Филмът и изложбата са създадени по проект с бенефициент НЧ „Съединение-Михалци-1870“ с партньори Исторически музей – Дряново и Музей на Възраждането „Иларион Макариополски“ - Елена.

Филмът показва, че община Павликени притежава значително по обем и по значение историческо и нематериално културно наследство. Целта на проекта е да бъде запозната националната аудитория с историята и красотата на не толкова известни културно-исторически забележителности, музейни колекции, облекла и обичаи от Павликенския край.

В проекта са включени археологически паметници, местности, свързани с бойния път на четите на Филип Тотю и на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, църковни храмове и манастири, действащи обществени колекции (музейни сбирки), местно облекло, датиращо от края на XIX до средата на XX в. и част от нематериалното културно наследство на павликенския регион.


Ключови думи
филм Павликени