Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В ОУ „Иван Вазов“ построиха детски град и по улиците му учениците показаха на полицаите, че познават правилата за движение

  21.08.2024 07:29
В ОУ „Иван Вазов“ построиха детски град и по улиците му учениците показаха на полицаите, че познават правилата за движение

Всяка година ОУ „Иван Вазов“ и Районното управление на полицията в Горна Оряховица провеждат практически упражнения за безопасност на движението. Под формата на игри децата, които посещават Лятната академия на училището, усвояват полезни знания и развиват умения да се пазят на пътя.

В тазгодишното занимание се включиха и старши инспектор Георги Георгиев – началник група „Пътен контрол“ и инспектор Димитър Велчев.

Играта-обучение се проведе на училищната площадка за безопасност на движението. Там в умален размер са представени паркинг, улици, кръстовища, велоалея със съответните пътни знаци и светофар.

За да бъде пътната ситуация пресъздадена максимално достоверно, учениците с помощта на учителите създадоха цял детски град, който дори си има табели за начало и край. Издигнаха се жилищни и обществени сгради – болница, ветеринарна лечебница, детска градина, вилна зона и др. Макетите на сградите са изработени от по-големите ученици през изминалата учебна година. Всяко дете донесе любимата си играчка… И играта започна.

Многобройните жители на детския град демонстрираха пред полицаите знания за разпознаване на основните пътни знаци, трите основни сигнала на светофара, как пресичат безопасно на регулирани и нерегулирани кръстовища. И макар че пешеходците са с предимство на пешеходните пътеки, полицаите заостриха вниманието им с препоръката първо да се пазят сами.

Малките участници в движението се представиха блестящо пред органите на реда. Показаха, че успешно са овладели азбуката на безопасното движение в импровизирания град. Децата влизаха в различни роли. С велосипед, спечелен от училището по проект, по-големите ученици показаха умения за управление и демонстрираха как трябва да преминават по пешеходна пътека велосипедистите.

От своя страна гостите запознаха учениците с отговорната работа на полицая. Показаха на децата пълната полицейска екипировка, която тежи 15 кг. Разказаха, че при нужда полицаят я носи и при 40 градусова жега и при студ от минус 20 градуса. Децата имаха възможност да влязат в кожата на полицаи, пробвайки екипировката – тактическа жилетка, полицейска каска и палка. Най-любознателните разгледаха отвътре и полицейския автомобил.

Забавният и много полезен урок продължи дълго, заради интереса на децата, които трудно пуснаха гостите да си тръгнат. И когато все пак полицейският автомобил потегли, поздрави малките си приятели с полицейската сирена.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" безопасност на движението