Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Европейския ден на езиците: На много езици говориха в ОУ „Иван Вазов“, защото всеки език е богатство

  26.09.2024 18:47
В Европейския ден на езиците: На много езици говориха в ОУ „Иван Вазов“, защото всеки език е богатство

За поредна година учениците от ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица участват в инициативи, свързани с Европейския ден на езиците под мотото на европейския съюз „Единни в многообразието“.

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Основни цели на Европейския ден на езиците е да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство. Организаторите на различните дейности и иновативни езикови игри, свързани с отбелязването на този ден в ОУ „Иван Вазов“ са преподавателите по английски и испански език в училището – Светлана Ненова, Здравка Евтимова и Гергана Павлова. Тяхно е и желанието да популяризират богатото езиково и културно разнообразие в Европа и света.

Учебните занятия започнаха под звуците на химна на Европа „Ода на радостта“.  След началото с универсалния език на музиката, денят продължи със специално радиопредаване, представящо историята на този ден. Ученици от прогимназиален етап изработиха креативни постери на различни езици, изписвайки думи като  добрина, уважение, щастие, човечност,  истина, приятелство, семейство и се убедиха  в максимата, че езиците ни разделят, но и свързват по един уникален за съвремието ни начин.  

Организирани бяха дейности с интерактивни игри, насърчаващи изучаването на чужди езици във всяка възраст. 

Част от учениците се включиха в онлайн игра, организирана от Европейската комисия – „Открий богатството на европейските езици”. Играта се състои от 26 въпроса и се провежда в рамките на събитията, посветени на Европейския ден на езиците (#EDLangs) — 26 септември — и цели популяризирането на културното богатство на езиците.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" Горна Оряховица Европейски ден на езиците