Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Елена Култура

Балетна академия за 13-та година с впечатляващи спектакли в Елена и Марян

  20.08.2024 14:49
Балетна академия за 13-та година с впечатляващи спектакли в Елена и Марян

Балетна академия Марян се проведе се 13-ти път тази година в селата Марян и Руховци, община Елена. Тя е основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и в нея ежегодно се включват по над 50 млади балетисти от цялата страна и чужбина, а много от тях участват в поредни издания на танцовия форум.

Балетната академия представлява двуседмичен детски лагер за млади таланти, искащи да се усъвършенстват и да се учат от опитни артисти и преподаватели в България. Тази година финалът ѝ бе даден с два впечатляващи спектакъла – на сцената на НЧ „Наука – 1900“ в с. Марян и пред еленската публика в НЧ „Напредък – Елена – 1863“.

Педагози и репетитори отново бяха изявени примабалерини, преподаватели и артисти: доц. д-р Диляна Никифорова, Дарина Бедева, Капка Роглева, Маргарита Георгиева, Яна Николова и Станимира Стаматова. Всички те изпълняват благородната мисия да развиват млади таланти за балетното изкуство, на които да предадат своите умения.

Академията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България” и e под патронажа на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев. Спектаклите са подготвени със съдействието на двете читалища – домакини на обучението, техните председатели и кметските наместници на селата Марян и Руховци.

Тази година публиката за 13-ти път имаше възможността да се докосне до изящното балетно изкуство, а спектаклите завършиха с много заслужени аплодисменти и благодарност най-вече за ентусиазма, труда и упорството на доц. д-р Никифорова при организирането на това мащабно събитие през всичките години.


Ключови думи
Балетна академия - Марян Диляна Никифорова