Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

С Националния театрален фестивал „Камъка“ в Горна Оряховица отдават почит на Симеон Христов

  19.09.2024 14:46
С Националния театрален фестивал „Камъка“ в Горна Оряховица отдават почит на Симеон Христов

За пета поредна година горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ организира Националния театрален фестивал „Камъка“. Фестивалът се роди по идея на покойния ръководител на Младежки театър „Алтернатива“ Симеон Христов и в негова памет читалището ще продъли да събира на сцената си театрали от цялата страна.

Целта на фестивала е непрофесионални артисти, запленени от магията на театралното изкуство, да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични способности. Тази година той ще започне на 9 октомври и ще продължи до 13 октомври. Бяха получени 22 заявки за участие – повече от подаваните в рамките на всяко от предходните издания на „Камъка“. Любопитен детайл е, че освен състави, които за първи път ще се изявят в Горна Оряховица, има такъв, който е избрал фестивала на НЧ „Напредък 1869“ за своя дебют извън града, от който идва – в случая от Бургас. Други трупи пък не са пропускали досегашните издания на „Камъка“ - габровски състави с ръководител Виктория Петрова, театралната трупа на Цвете Лазарова от София и др. Всички те се връщат в Горна Оряховица заради добрата организация и топлото посрещане от страна на домакините. Сред участници са и Детски театрален състав „Патиланско царство“ при НЧ „Георги Парцалев“ – Левски, Театрална младежка група „Валери и приятели“ от Бургас, Младежки театрален състав от Исперих, Детска театрална група „Обзорчета“ – Обзор и др. Община Горна Оряховица ще бъде представена от театралите от Драганово с „Ревизор“ и от колегите им от Първомайци със „Змейова сватба“.

Предвидени са по 4 до 5 представления дневно. По регламент участниците са разпределени в 2 възрастови групи – до и над 19 г., като повечето желаещи да участват са в първата.

Фестивалът има одобрен награден фонд, осигурен от Община Горна Оряховица и от спонсори. Организаторите подготвят две Гранд при за всяка от двете възрастови групи, I, II и III награди също в двете групи, както и индивидуални награди.

Входът за представленията е свободен, а от НЧ „Напредък 1869“ канят горнооряховчани да изпълват залата за всяко от тях.


Ключови думи
театрален фестивал Камъка