Петък, 20 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Доброволци на Сдружение ЗА Горна Оряховица занесоха един палет минерална вода в Стрелец и почистиха междублоково пространство на „Славянска“

  18.08.2024 08:47
Доброволци на Сдружение ЗА Горна Оряховица занесоха един палет минерална вода в Стрелец и почистиха междублоково пространство на „Славянска“

С помощта на дарител Сдружение ЗА Горна Оряховица осигури един палет минерална вода за жителите на Стрелец. Водата бе доставена с помощта на доброволци и раздадена в страдащото от безводие село.

Ще продължим да помагаме на хората в Стрелец, които не живеят, а оцеляват в тези нечовешки условия. Но за техния проблем трябва да се търси кардинално решение, за да няма нужда от водоноски и дарения на вода, коментират от Сдружението.

Няколко дни преди това доброволци на ЗА Горна Оряховица станаха участници в един интересен социален експеримент, почиствайки междублоковото пространство на „Славянска“ 18-20. Направили го с идеята да увлекат и живеещите и да дадат пример как хората сами могат да направят живота си по-добър. Не се получило точно както го мислели, но поне едно място е почистено.

„Преди известно време с нас се свърза жена от блока, която търсеше някой да окоси наоколо. Решихме, че ние ще го направим и отправихме апел към живеещите в блоковете да излязат и заедно да облагородим това място. Донесохме достатъчно грапи, чували, ръкавици. Запалихме моторните машини, огласихме целия квартал, събрахме публика по балконите, но не и ентусиасти, които да се погрижат за мястото, в което живеят“, разказват доброволците.

Само две жени от живеещите в блоковете се включили в почистването. Две други съседки пък се поинтересували кой ги е пратил и колко са им платили.

„Мъчно е. Мъчно е, защото сякаш е общоприето да правиш нещо, само ако някой те е изпратил или ти е платил. Не знаем дали ни повярваха, че никой не ни е изпратил, нито ще ни плати, а че желаем #ЗАГорнаОряховица чиста и безопасна среда“, споделят още от Сдружението.

В крайна сметка окосили и направили почистване, като били събрани 2 големи чувала с боклуци – капсули за кафе, кенчета, ПВЦ бутилки, фасове. Дали са изхвърлени през терасата, дали минувачи са ги метнали – хората си знаят.

„И не, не сме забравили да изхвърлим чувалите с боклук, просто сметнахме, че някой, който е бил възпрепятстван да се включи, ще пожелае да даде своя принос, като ги отнесе до контейнера за смет“, уточняват от Сдружението.

За повече такива инициативи и как да подкрепиш дейността на доброволците виж страницата във Фейсбук Сдружение ЗА Горна Оряховица


Ключови думи
сдружение ЗА Горна Оряховица