Петък, 20 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Във Велико Търново представят арт инсталацията Flux

  03.08.2024 08:12
Във Велико Търново представят арт инсталацията Flux

Арт инсталацията Flux ще бъде представена в рамките на тазгодишното издание на общностния фестивал „48 ч. Варуша Юг“. Flux е краткосрочна намеса в облика на пустееща сграда - бившият Междуучилищен център по ТПО, а преди това и основно училище, на ул. Йордан Инджето 21.

Артистичната намеса е поетичен прочит за изгубването на памет и смисъл, подмяната на същността и функционалността на обектите във времето. Чрез текстилна инсталация, поставена върху фронталната фасада на сградата, екипът по проекта цели да акцентира върху проблематиката на пространствата, оставени по „течението“, като „облече“ и визуализира метафората за водата, която стихийно „отнася“ споменa и заличава следите.
Чрез site-specific инсталацията Flux се надяваме да насочим вниманието на посетителите на фестивала, а също така и на местните жители, към тази знакова сграда, казва екипът.
Flux ще бъде инсталирана на 16.08 и може бъде посетена в рамките на двата фестивални дни.

Кой стои зад FLUX? Адриана Христова, Лиляна Георгиева и Ивелина Русева са част от екипа на сдружение „Идействие“ и „Таралеж - клуб за културни инициативи“, който, преди да затвори врати през 2015 г., бе активно и творческо пространство за културни практики в град Велико Търново. В рамките на “Таралеж – клуб за културни инициативи“, сдружение „Идействие” реализира широк спектър от артистични събития под формата на изложби, концерти, рецитали, театрални постановки, прожекции, лекции и работилници, както и фестивалите „Тетрис” – фестивал за съвременни форми на изкуството”, VT CAN, „12 часа изкуство”, „Ледена Скулптура”, по две издания на фестивал на „Уличните Изкуства” и „Нощ на Самоводската Чаршия”./ сн. организатори


Ключови думи
FLux арт инсталация