Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Димитър Николов търси отговори за безводието в Драганово, в селото стягат поредни протести

  30.07.2024 12:12
Димитър Николов търси отговори за безводието в Драганово, в селото стягат поредни протести

Готовност да затворят пътя Русе – Свиленград заявиха жителите на  Драганово. Търпението на хората е изчерпано, след като така и не се намира решение на проблема с безводието в горнооряховското село. Той силно се обостря през летния сезон, когато много от домакинствата, особено във високите райони, перманентно остават без питейна вода през по-голяма част от денонощието. И така години наред, което не за първи път ще изкара драгановчани на протест.

За начало на събрание на селото е решено утре, 31 юли, от 7.30 ч. до 8.30 ч. и от 17 ч. до 19 ч. да бъде затворен мостът над Янтра в началото на Драганово. Ако и този път не бъдат чути, хората са готови да затворят и Русе – Свиленград. Основното им искане е държавата да намери средства за внесен още през септември 2023 г. проект за рехабилитация на ВиК мрежата в селото.

Доколкото ми е известно, през септември м. г. Община Горна Оряховица е кандидатствала с проект за подмяна на водопреносната мрежа в Драганово за малко над 17 млн. лева. До момента кметът на Драганово Иван Кишев не разполага с информация дали проектът е одобрен и ще бъде ли осигурено финансиране, разказва народният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов.

С проблема той е ангажиран още от времето, когато бе председател на Общинския съвет в Горна Оряховица. След като бе избран за народен представител, Николов е повдигал темата пред предишни министри на регионалното развитие. 

Прави го отново с пореден парламентарен въпрос, този път към настоящия ресорен министър Виолета Коритарова.

Доколкото ми е известно, в средата на юли кметът на Драганово е  изпратил писмо с идентичен характер, на което все още няма отговор. Притеснението на хората е и предвид факта, че предстои ремонт на пътя III-514, което ще парира и всякакви изкопни дейности в този участък през следващите пет години, обяснява Димитър Николов.

Какъв е статусът на проекта за подмяна на водопреносната мрежа в село Драганово и какви конкретни действия възнамерявате да предприемете за решаване на проблема с водоподаването, конкретно пита Димитър Николов.

Очаква се министър Коритарова да отговори в рамките на парламентарния контрол този петък, 2 август.


Ключови думи
безводие Драганово Димитър Николов протести Иван Кишев