Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Млад фармацевт отваря в Долна Оряховица първата аптека извън общинския център

  20.07.2024 13:32
Млад фармацевт отваря в Долна Оряховица първата аптека извън общинския център

Ванина и Калоян Иванови откриват първата аптека извън общинския център в Горнооряховско. Това ще се случи в Долна Оряховица, а аптеката ще се казва „Здраве Вита” и би трябвало да отвори до края на месеца.

На този етап аптеки има само в Горна Оряховица, а дрогерии отвориха наскоро в Първомайци и Долна Оряховица. Дрогериите обаче са ограничени в предлагането на медикаменти, защото не могат да продават лекарства по рецепти и по Здравната каса.

До края на месеца в Долна Оряховица ще имат истинска аптека и това е заради ентусиазма на един млад фармацевт – Ванина Иванова и подкрепата на нейния съпруг Калоян.

Ванина е на 28 години, но вече има 8 години стаж в аптеки. Завършила е първо за пом. фармацевт, а след това започва отначало и завършва целия курс за фармацевт. Още като второкурсничка започва да работи в аптека и прекъсва само за малко по време на майчинството си. Синът на Ванина и Калоян става на 3 години тази седмица, в началото на която дойде и най-хубавият подарък за цялото семейство – лиценза на аптеката. Това позволява да започнат да зареждат и до две седмици да заработят с пациенти.

От няколко години си говорим, че искаме да направим нещо свое. Колебаехме се между Първомайци и Долна Оряховица, но в крайна сметка се спряхме на градчето. В аптеката, където работех, имахме много пациенти от Долна Оряховица, които пътуват до града, само за да купят лекарства. Мисля, че и жителите на околните села също ще са доволни от появата на аптека наблизо, коментира Ванина.

За Ванина и Калоян това не е авантюра, а добре обмислена инвестиция, която стъпва и на сериозен анализ на пазара. Младите хора имат и стратегия за развитието на своята аптека, която ще започне да предлага и други здравни услуги – измерване на кръвно, кръвна захар, сатурация. Първата грижа е обаче да се сключи договор с НЗОК. Както цялата процедура по лицензиране на аптеката, така и това става бавно, но от август вероятно и този договор ще стане факт.

4 месеца им отнело да изминат всички стъпки за лиценза. Много документи трябва да минат през много инстанции. Започнали през април и в средата на юли вече са готови. Не било лесно и с намирането на подходящо помещение. Доста време търсили, но изискванията за аптеки са сериозни и така и не намирали нещо подходящо. В крайна сметка ги свързали с ОПЗК „Бъдеще” и кооперацията се оказала добър партньор. Предоставили им място на партерния етаж, където Ванина и Калоян изградили своята аптека. Така, влизайки за кооперацията, се озоваваш точно срещу „Здраве Вита” – новата аптека в Долна Оряховица.

Веднага след получаване на лиценза започнали да зареждат аптеката. Вероятно до края на месеца всичко ще е готово за отваряне. Двамата планират голямо откриване, на което канят всички долнооряховчани и подготвят малко подаръче за всеки гост.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
аптека Долна Оряховица Здраве Вита