Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Международният фестивал „Лято, кукли и приятели” продължава с театър в картини

  20.07.2024 06:47
Международният фестивал „Лято, кукли и приятели” продължава с театър в картини

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” продължава на 20 юли, събота, в 11:00 часа на сцена „Арт лято“ до Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново с „Гон, малката лисица“ на софийския Театър „Арт ленд“ – трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро.

Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или  „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век. Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика. Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова.

След кукления спектакъл ще се състои и „Ателие за кукли“ – вдъхновяваща артработилница за направа на кукли, организирана от Мария Банова и Юлия Коларова от Театър „Арт ленд“ – София. Събитието провокира въображението на децата и им помага да развият своята сръчност. Изработените в ателието кукли остават за децата като спомен от една необикновена среща с изкуството. Участието е с предварително индивидуално записване на [email protected] до запълването на максималния брой места за двата сеанса от 12:30 и 13:00 часа, които ще се проведат в зала на Художествената галерия „Борис Денев“.

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и на Министерството на културата.

Форумът е част от календара на културните събития на Общината. Входът е свободен. При дъждовно време представлението ще е от 11:30 ч. в театралния салон на Народно читалище „Искра-1896“ – партньор на фестивала./ сн. организатори


Ключови думи
Лято кукли и приятели