Неделя, 28 Апр 2024
            
Други Свищов

Кметът на Свищов подписа с МРРБ споразумения за 1,7 милиона лева за реализиране на общински проекти

  14.02.2024 10:51
Кметът на Свищов подписа с МРРБ споразумения за 1,7 милиона лева за реализиране на общински проекти

На 13 февруари в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и главният счетоводител Иванка Коева подписаха споразумения на стойност 1.7 млн. лв. за ремонти във ВиК инфраструктурата. Средствата се предоставят от държавата по реда на чл. 107 от Закона за държавния бюджет на Република България, за реализиране на първи етап от плануваните в бюджета на Общината дейности във връзка с Инвестиционната програма за общински проекти.

С финансовия ресурс в размер на 1 700 000 лева ще се извършат дейности във ВиК сектора, включващи реконструкция, подмяна и рехабилитация на довеждащи и захранващи водопроводи в селата Алеково и Хаджидимитрово. Проблемът с безводието в свищовските населени места е от години, а това финансиране ще помогне до голяма степен за намаляване загубите на вода и нормализиране на водоподаването, което от своя страна значително ще подобри качеството на живот на населението. Припомняме, че старата и амортизирана водопреносна мрежа на територията на населените места в Община Свищов е причина за системен недостиг на вода за хората, което особено през летните месеци ескалира до бедствено положение.

Средствата за финансиране на споразуменията се предоставят от централния бюджет по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси и са със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

 


Ключови думи
Свищов споразумения МРРБ